Πιλοτική έρευνα του Stanford Medicine υποδεικνύει ότι θεραπεία εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει σε όσους πάσχουν από διαταραχή αποθησαύρισης να απαλλαγούν από αντικείμενα που έχουν συσσωρεύσει ,με.προσομοίωση του σπιτιού τους ως πρόβα, θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποσυμφορήσουν στην πραγματική ζωή.
Η προσομοίωση μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να εξασκηθούν σε οργανωτικές ικανότητες και ικανότητες λήψης απόφασης που μαθαίνονται στη συμπεριφορική θεραπεία και να τους απευαισθητοποιήσει από τη δυσφορία που νιώθουν όταν αποσυμφορίζουν.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 9 συμμετέχοντες άνω των 55 ετών με διάγνωση αποθησαυρισμού να βγάλουν φωτογραφίες και video του πιο γεμάτου από αντικείμενα δωματίου (με 30 αντικείμενα).
Οι φωτογραφίες μετατράπηκαν σε τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον με τη βοήθεια εταιρείας εικονικής πραγματικότητας και φοιτητών του Stanford University. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα δωμάτιά τους και χειρίστηκαν τα υπάρχοντά τους με συσκευή VR και χειριστήρια χειρός.
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν για 16 εβδομάδες σε εξ αποστάσεως ομαδική θεραπεία, που τους έδωσε στήριξη από άλλους και συμπεριφορές ικανότητες που συνδέονταν με τη συσσώρευση αντικειμένων.
Την 7η έως 14η ημέρα είχαν ατομικές συνεδρίες με εικονική πραγματικότητα, τις οποίες επέβλεπε ψυχολόγος. Για μια ώρα τη φορά, μάθαιναν να κατανοούν καλύτερα την προσκόλλησή τους στα αντικείμενα και εξασκήθηκαν στο να τα βάζουν στην ανακύκλωση, να τα δωρίζουν ή να τα πετούν στα σκουπίδια. Το τελευταίο αφορούσε το να τα απομακρύνει εικονικό απορριμματοφόρο. Στη συνέχεια, τους δινόταν το καθήκον να απαλλαχτούν από τα πραγματικά αντικείμενα στο σπίτι τους.
Η εικονική εμπειρία μπορεί να είναι το πρώτο βήμα, μια λιγότερο έντονη εκδοχή της αποσυμφόρησης στην πραγματική ζωή.
Εφτά από 9 συμμετέχοντες βελτίωσαν τα συμπτώματά τους, ανέφεραν οι ίδιοι, με μέση μείωση 25%. Οκτώ από 9 συμμετέχοντες επίσης είχαν λιγότερα άχρηστα αντικείμενα στο σπίτι με βιάση αξιολογήσεις από ειδικούς, με μέση μείωση 15%.
Οι βελτιώσεις είναι συγκρίσιμες με αυτές της ομαδικής θεραπείας μόνης, επομένως ακόμα δεν είναι σαφές αν η θεραπεία με εικονική πραγματικότητα μπορεί να προσθέτει αξία.
Όμως, η μικρή αυτή αρχική δοκιμή έδειξε ότι θεραπεία εικονικής πραγματικότητας είναι εφικτή και καλό ανεκτή, ακόμα και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι βοηθήθηκαν να αποχωριστούν αντικείμενα στην πραγματική ζωή τους, ενώ ορισμε΄νοι βρήκαν την εμπειρικά μη ρεαλιστική.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα τεχνολογία θα βελτιώσει την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research.
Πηγές:
Journal of Psychiatric Research.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε