Οι φυτικές τροφές περιέχουν χιλιάδες φυσικές χημικές ουσίες. Αυτά ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν στην προστασία των φυτών από μικρόβια, μύκητες και άλλες απειλές. Περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά καθώς και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως:

Δημητριακά ολικής άλεσης.

Ξηροί καρποί.

Φασόλια και όσπρια.

Τσάι.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά δεν είναι απαραίτητα για να σας κρατήσουν στη ζωή, σε αντίθεση με τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν οι φυτικές τροφές. Αλλά όταν τρώτε ή πίνετε φυτοθρεπτικά συστατικά, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και να διατηρήσετε το σώμα σας στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Περισσότερα από 25.000 φυτοθρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε φυτικές τροφές. Αυτά είναι μερικά από τα πιο σημαντικά, και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας.

Καροτενοειδή

Υπάρχουν περισσότερα από 600 καροτενοειδή που δίνουν τα έντονα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα σε πολλά φρούτα και τα λαχανικά. Εκτός από τις χρωστικές τους, όμως, δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τους ιστούς σε όλο το σώμα. Το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει τα καροτενοειδή όπως την β-καροτίνη σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Τα κίτρινα και πορτοκαλί τρόφιμα όπως οι κολοκύθα και τα καρότα είναι καλές πηγές β-καροτίνης. Άλλα καροτενοειδή είναι το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Το λυκοπένιο βρίσκεται στις ντομάτες και το καρπούζι, ενώ τα δύο τελευταία βρίσκονται σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο.

Ελλαγικό οξύ

Το ελλαγικό οξύ βρίσκεται σε μια σειρά από μούρα και άλλα φυτικά τρόφιμα, ιδιαίτερα σε φράουλες, σμέουρα και ρόδια. Το ελλαγικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το συκώτι σας να εξουδετερώσει τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο πιο εύκολα. Αλλά οι μελέτες αυτού του οξέος σε ανθρώπους είναι περιορισμένες.

Φλαβονοειδή

Ένας μεγάλος αριθμός φυτοθρεπτικών συστατικών εμπίπτει στην κατηγορία των φλαβονοειδών. Βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτικών τροφών. Οι τύποι φλαβονοειδών περιλαμβάνουν:

Κατεχίνες, που τις βρίσκουμε στο πράσινο τσάι και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εσπεριδίνη: Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Φλαβονόλες: Η κερσετίνη είναι ένας καλά μελετημένος τύπος και βρίσκεται σε μήλα, κρεμμύδια, μούρα και λάχανο. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άσθματος, ορισμένων τύπων καρκίνου και στεφανιαίας νόσου.

Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε σταφύλια και τον χυμό τους, καθώς και στο κόκκινο κρασί. Δρα ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ζώα. Χρειάζονται όμως περισσότερες ανθρώπινες μελέτες.

Γλυκοσινολικά

Τα γλυκοσινολικά βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο. Είναι οι ουσίες που τους δίνουν την έντονη οσμή και γεύση τους. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Φυτοοιστρογόνα

Λόγω της δομής τους, τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να ασκήσουν αποτελέσματα παρόμοια με τα οιστρογόνα. Οι τροφές σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες, ένα είδος φυτοοιστρογόνου. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρόφιμα σόγιας μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνυ του ενδομητρίου, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνος οστική απώλειας στις γυναίκες. Ο λιναρόσπορος και το σουσάμι είναι επίσης καλή πηγή φυτοοιστρογόνων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Οι ασθενείς και το αύριο της Υγείας
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή - Τι εντόπισε σε ελληνικά νοσοκομεία κλιμάκιο του ECDC