Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μαθηματικά μοντέλα, ερευνητές με επικεφαλής το Nagoya University, ανακάλυψαν ότι ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως lockdowns και μέτρα απομόνωσης, επηρεάζουν την εξέλιξη των νέων στελεχών της COVID-19. Ο SARS-CoV-2, αναπτύχθηκε ώστε να είναι πιο μεταδοτικός νωρίτερα στον κύκλο ζωής του.

Οι ιοί εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου. ‘Οσοι έχουν πλεονεκτήματα επιβίωσης γίνονται κυρίαρχοι στη γονιδιακή δεξαμενή.

Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν αυτή την εξέλιξη, όπως η ανθρώπινη συμπεριφορά.

Απομονώνοντας τους νοσούντες και χρησιμοποιώντας τα lockdowns για τον έλεγχο των εξάρσεων, οι άνθρωποι ενδεχομένως μπορεί να άλλαξαν την εξέλιξη του ιού με πολύπλοκους τρόπους.

Η πρόβλεψη του πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη τρόπων αντιμετώπισης προσαρμογής και παρεμβάσεων.

Σημαντική έννοια σε αυτή την αλληλεπίδραση είναι το ιικό φορτίο. Στον  SARS-CoV-2, υψηλότερο ιικό φορτίο σε εκκρίσεις του αναπνευστικού αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω σταγονιδίων.

Το ιικό φορτίο σχετίζεται με την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.

Όμως, οι ιοί πρέπει να πραγματοποιήσουν προσεκτική ισορροπία, καθώς η αύξηση του μέγιστου ιικού φορτιού μπορεί να έχει πλεονεκτήματα αλλά ένα υπερβολικό ιικό φορτίο ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους να νοσήσουν πολύ σοβαρά για να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Οι ερευνητές εντόπισαν τάσεις με μαθηματικά μοντέλα και τεχνητή νοημοσύνη για να εξετάσουν προηγουμένως δημοσιευμένα κλινικά στοιχεία.

Διαπίστωσαν ότι οι ποικιλομορφίες του SARS-CoV-2 που ήταν οι πιο επιτυχείς στο να εξαπλώνονται είχαν υψηλότερη κορύφωση του ιικού φορτίου και νωρίτερα.

Όμως, καθώς ο ιός εξελίχτηκε από την παραλλαγή προ-Αλφα στην Δέλτα, είχε βραχύτερη διάρκεια λοίμωξης.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι η μειωμένη περίοδος επώασης και το αυξημένο ποσοστό συμπτωματικών λοιμώξεων που καταγράφηκαν καθώς μεταλλασσόταν ο ιός, επίσης επηρέασαν την εξέλιξή του.

Tα αποτελέσματα έδειξαν σαφή διαφορά. Καθώς ο ιός εξελισσόταν από το στέλεχος της Wuhan στο στέλεχος Delta ανακάλυψαν πενταπλάσια αύξηση του μέγιστου ιικού φορτίου και αύξηση κατά 1,5 φορά στον αριθμό των ημερών πριν φτάσει το ιικό φορτίο στην κορύφωση.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά ως ανταπόκριση στον κορωνοϊό, που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τη μετάδοση, αύξαναν την πίεση επιλογής στον ιό.

Αυτό οδήγησε τον SARS-CoV-2 στο να μεταδίδεται κυρίως κατά την ασυμπτωματική και προσυμπτωματική περίοδο, που συμβαίνουν νωρίτερα στον λοιμογόνο κύκλο του. Ως αποτέλεσμα, η κορύφωση του ιικού φορτίου προχωρούσε σε αυτή την περίοδο για να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά στα πρωιμότερα προσυμπτωματικά στάδια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ανοσιακή πίεση από τους εμβολιασμούς και /ή προηγούμενες λοιμώξεις καθοδηγεί την εξέλιξη του SARS-CoV-2.

Όμως, η έρευνά τους έδειξε ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί επίσης να συμβάλλει στην εξέλιξη του ιού με πιο πολύπλοκο τρόπο, υποδεικνύοντας την ανάγκη επαναξιολόγησης της εξέλιξης του ιού.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει την πιθανότητα ότι νέα στελέχη του κορωνοιού εξελίχτηκαν λόγω πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ κλινικών συμπτωμάτων και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD