Χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη συσκευή που μεταφράζει τις εικόνες σε ήχο, νευροεπιστήμονες του Georgetown University έδειξαν ότι οι τυφλοί αναγνώρισαν βασικά πρόσωπα χρησιμοποιώντας το τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως ατρακτοειδές πρόσωπο, μια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία των προσώπων. άτομα με όραση.
Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι οι άνθρωποι που είναι τυφλοί μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια όρασής τους, σε κάποιο βαθμό, χρησιμοποιώντας τις άλλες αισθήσεις τους. Η εξέτασε τον βαθμό στον οποίο υπάρχει αυτή η πλαστικότητα, ή η αντιστάθμιση, μεταξύ όρασης και ακοής, κωδικοποιώντας βασικά οπτικά μοτίβα σε ακουστικά μοτίβα με τη βοήθεια μιας τεχνικής συσκευής - συσκευή αντικατάστασης αισθητηρίων. Με τη χρήση fMRI), μπορεί να προσδιοριστεί πού στον εγκέφαλο λαμβάνει χώρα αυτή η αντισταθμιστική πλαστικότητα.
Η αντίληψη του προσώπου στους ανθρώπους επιτυγχάνεται με εξειδικευμένες περιοχές του φλοιού. Το πώς αναπτύσσονται αυτές οι περιοχές παραμένει αμφιλεγόμενο. Λόγω της σημασίας τους για την κοινωνική συμπεριφορά, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι νευρικοί μηχανισμοί για την αναγνώριση προσώπου είναι έμφυτοι ή εξαρτώνται από την πρώιμη οπτική εμπειρία με τα πρόσωπα.
«Τα αποτελέσματά μας από ανθρώπους που είναι τυφλοί υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της ατρακτοειδούς περιοχής του προσώπου δεν εξαρτάται από την εμπειρία με τα πραγματικά οπτικά πρόσωπα αλλά από την έκθεση στη γεωμετρία των διαμορφώσεων του προσώπου, η οποία μπορεί να μεταφερθεί με άλλες αισθητηριακές μεθόδους», προσθέτει ο Rauschecker.
Η Paula Plaza, δήλωσε ότι «Η μελέτη δείχνει ότι η περιοχή του ατρακτοειδούς προσώπου κωδικοποιεί την «έννοια» ενός προσώπου ανεξάρτητα από το κανάλι εισόδου , ή την οπτική εμπειρία, που είναι μια σημαντική ανακάλυψη».
Έξι άνθρωποι που είναι τυφλοί και 10 άτομα με καλή όραση, πέρασαν από τρεις γύρους απεικονιστικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί ποια μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν κατά τη διάρκεια των μεταφράσεων από εικόνα σε ήχο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ενεργοποίηση του εγκεφάλου από τον ήχο σε άτομα που είναι τυφλά εντοπίστηκε κυρίως στην αριστερή ατρακτοειδή περιοχή του προσώπου, ενώ η επεξεργασία του προσώπου σε άτομα με όραση έγινε κυρίως στη δεξιά ατρακτοειδή περιοχή του προσώπου.
«Πιστεύουμε ότι η διαφορά αριστερά/δεξιά μεταξύ των ανθρώπων που είναι και δεν είναι τυφλοί μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η αριστερή και η δεξιά πλευρά της ατρακτοειδούς περιοχής επεξεργάζονται τα πρόσωπα – είτε ως συνδεδεμένα μοτίβα είτε ως ξεχωριστά μέρη, κάτι που μπορεί να είναι μια σημαντική ένδειξη βοηθώντας μας να βελτιώσουμε τη συσκευή αισθητηριακής υποκατάστασης», δηλωσε ο Rauschecker.
Επί του παρόντος, με τη συσκευή, οι άνθρωποι που είναι τυφλοί μπορούν να αναγνωρίσουν ένα βασικό πρόσωπο «κινούμενων σχεδίων» (όπως ένα χαρούμενο πρόσωπο emoji) όταν αυτό μεταγράφεται σε ηχητικά μοτίβα. Η αναγνώριση προσώπων μέσω ήχων ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που χρειάστηκε πολλές συνεδρίες εξάσκησης. Κάθε συνεδρία ξεκινούσε κάνοντας τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν απλά γεωμετρικά σχήματα, όπως οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Η πολυπλοκότητα των ερεθισμάτων αυξήθηκε σταδιακά και έτσι οι γραμμές σχημάτισαν σχήματα, όπως σπίτια ή πρόσωπα, τα οποία στη συνέχεια έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα (ψηλά έναντι φαρδιά σπίτια και χαρούμενα πρόσωπα έναντι λυπημένων προσώπων).
Τελικά, οι επιστήμονες θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν εικόνες πραγματικών προσώπων και σπιτιών σε συνδυασμό με τη συσκευή τους, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρώτα θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά την ανάλυση της συσκευής.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.
Πηγές:
PLOS ONE.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές