Πολλά άτομα παλεύουν καθημερινά με χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα το επηρεάσουν αυτό. Ποιοι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Οι αλλεργίες

Οι αλλεργίες, και συγκεκριμένα η αλλεργική ρινίτιδα, συνδέονται με βουλωμένη μύτη και φαγούρα στα μάτια, αλλά η κούραση είναι κι εκείνη σύμπτωμα. Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα συχνά αισθάνονται κουρασμένα αλλά δεν συνειδητοποιούν γιατί. Είναι επειδή ξοδεύεται τόση πολλή ενέργεια και μόνο για την αναπνοή, που συχνά δεν μένει άλλη για τις υπόλοιπες λειτουργίες της ημέρας. Η κατάλληλη αντιμετώπιση των αλλεργιών θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Οι διαταραχές ύπνου

Ο κακός, ελλειπής ύπνος ή μια διαταραχή ύπνου όπως η άπνοια μπορούν να καταστρέψουν όλη την ξεκούραση που χρειάζεται το σώμα σας. Αν ξυπνάτε συχνά κουρασμένοι, ακόμα και μετά από ένα πλήρες οκτάωρο ύπνου, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Η έλλειψη άσκησης

Η άσκηση μπορεί να είναι κουραστική - ειδικά για έναν αρχάριο - αλλά μακροπρόθεσμα θα ρυθμίσει τα επίπεδα ενέργειάς μας φυσικά. Αυτό μπορεί να φέρει βελτίωση και στο πρόγραμμα του ύπνου μας. Ακόμα καλύτερα, με το να γυμνάζεστε την κατάλληλη ώρα της ημέρας, μπορείτε και οι ίδιοι να ρυθμίσετε πότε ακριβώς θα σας πιάσει η νυχτερινή κούραση.

Η έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τον ρόλο που παίζει στην υγεία των οστών. Το σώμα σας την παράγει μέσω της έκθεσης στον ήλιο, αλλά την βρίσκουμε και σε ορισμένες τροφές. Μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D επειδή συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Nutrients παρατήρησε ότι οι ηλικιωμένοι με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ανέφεραν κόπωση, οπότε είναι μια πιθανότητα που αξίζει να ερευνήσετε.

Πολύς χρόνος στα social media

Οι συνεχείς (κακές) ειδήσεις, όλες οι πληροφορίες που αντικρούονται, ακόμα και το πώς τείνουμε οι ίδιοι να συμπεριφερόμαστε στα social media, όλα αυτά μπορούν να μας εξαντλήσουν ψυχολογικά και συναισθηματικά, και να αυξήσουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Προσπαθήστε να μένετε περισσότερες ώρες offline μέσα στην ημέρα σας και να επενδύσετε περισσότερο στις σχέσεις με τα κοντινά σας άτομα και σε δραστηριότητες που σας προκαλούν ευχαρίστηση.

Η κακή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και υδατάνθρακες και φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης δεν πρόκειται να παρέχει αρκετή ενέργεια στον εαυτό μας. Οι απλοί υδατάνθρακες παρέχουν μια μικρή έκρηξη ενέργειας, που ακολουθείται από ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Βελτιώνοντας την διατροφή σας, θα βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα ενέργειάς σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου