Η οφθαλμική σύφιλη μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς τρόπους και έτσι να διαφύγει της διάγνωσης. Αυτό είναι σημαντικό επειδή μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί.
Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχτεί σε διάστημα πολλών ετών, προκαλώντας περισσότερη βλάβη σε πολλά συστήματα του οργανισμού. Ετσι, αν δεν διαγνωστεί μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλους τους ιστούς στο μάτι. Συνήθως παρουσιάζεται σαν φλεγμονή αλλά ορισμένες φορές η παρουσία της είναι πιο διακριτική.
Αν δεν διαγνωστεί η σύφιλη, άλλες λοιμώξεις ενδεχομένως μπορεί να μην εντοπιστούν. Για παράδειγμα, λοίμωξη HIV μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της οφθαλμικής σύφιλης. Η έλλειψη διάγνωσης της τελευταίας θα μπορούσε να σημαίνει έλλειψη διάγνωσης και του HIV και μη αντιμετώπιση νόσου που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Οι 5 γυναίκες του Μίσιγκαν που μολύνθηκαν από τον ίδιο άντρα δείχνουν αυτό το σημείο, καθώς είχαν διαφορετικά σημάδια και συμπτώματα- από φλεγμονή στο μάτι έως παράλυση των κρανιακών νεύρων. Σε αυτά τα οξέα περιστατικά έγινε σωστή διάγνωση και άρχισε αγωγή.
Όμως, ορισμένες φορές η οφθαλμική σύφιλη δεν διαγιγνώσκεται και μπορεί να συμβεί μια αργή λοίμωξη που μπορεί να αφορά τον αμφιβληστροειδή. Αυτό ενδεχομένως μοιάζει με κληρονομική πάθηση των ματιών, τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Ετσι μπορούν ενδεχομένως να πουν σε έναν ασθενή ότι δεν υπάρχει κάτι να γίνει, καθώς πιστεύεται ότι έχει γενετική οφθαλμική νόσο και η όρασή του να αφεθεί να επιδεινώνεται.
Θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω επιπλοκές, όπως να επηρεάσει η σύφιλη τον εγκέφαλο.
Η σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Θεωρείται παλιά νόσος, που πιθανόν εισήχθη στην Ευρώπη από τον Κολόμβο το 1493. Στη Βρετανία, οι λοιμώξεις από σύφιλη αυξήθηκαν σε 8.692 το 2022, με άνοδο 15% από το 2021 (7.543).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από το 1948.
Το μήνυμα από αυτά τα περιστατικά στο Μίσιγκαν είναι ότι η σύφιλη αυξάνεται ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μπορεί να επηρεάζει διάφορα όργανα, όπως το μάτι. Αν εντοπιστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες παθήσεις των ματιών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές