Στις 3 Νοεμβρίου μαθητές του 3ου γυμνασίου Κω ειδοποίησαν τους καθηγητές τους για την κατάρρευση μιας συμμαθήτριας τους. Μεταξύ των εκπαιδευτικών που έσπευσαν ήταν και ο καθηγητής μουσικής του σχολείου, ο οποίος είναι εκπαιδευτής της βασικής υποστήριξης της ζωής από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης (ERC) και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κω.

Έγινε έλεγχος ανταπόκρισης, στον οποίο διαπιστώθηκε ότι η 12χρονη Μαρίλια δεν ανέπνεε. Ζητήθηκε να φέρουν άμεσα τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα στο σχολείο, με δωρεά του Ιδρύματος Μήτση, ενώ ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Τα πρωτόκολλα ΚΑΡΠΑ, που εφάρμοσαν άμεσα οι καθηγητές, μαζί με την απινίδωση, επανέφεραν στη ζωή τη μαθήτρια, η οποία ανέπνεε μόνη της όταν την παρέλαβε το ασθενοφόρο.

Χίλια ασφαλή σχολεία σαν αυτό της Κω σε όλη την επικράτεια, ως το καλοκαίρι του 2025, είναι ο στόχος προγράμματος πιστοποίησης εκπαιδευτικών στην βασική υποστήριξη ζωής που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή –ξεκινάει στις 13 Δεκεμβρίου-, έπειτα από την σχετική ενημέρωση των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με φορέα υλοποίησης την ανθρωπιστική οργάνωση κοινωνίας πολιτών "KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές", η οποία θα εκπαιδεύσει δωρεάν 1.000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη βασική υποστήριξη ζωής (BLS) με πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).

Σκοπός της οργάνωσης και 450 πιστοποιημένων εθελοντών εκπαιδευτών είναι να υποστηρίξουν μέχρι τον Ιούνιο του 2025 τουλάχιστον 1,000 σχολεία σε όλη την επικράτεια, για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ετοιμότητά τους σε περιστατικά απειλητικά για τη ζωή, κερδίζοντας τον μεγαλύτερο εχθρό των επειγόντων περιστατικών, τον χρόνο, μέχρι την άφιξη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Το χρονικό χάσμα που σκοτώνει

Τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά που δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, των 10, 20, 30 λεπτών ή και παραπάνω που χρειάζονται μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους διπλανούς τους. "Πρέπει να καλύψουμε αυτό το χρονικό χάσμα, το οποίο σκοτώνει. Θέλουμε στα πρώτα 10, 20, 60 δευτερόλεπτα να φτάνει ένα χέρι πάνω σε αυτόν που έχει καταρρεύσει, έτσι ώστε να βοηθήσουμε το έργο του ασθενοφόρου που θα φτάσει σε δεύτερο χρόνο", αναφέρει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του KIDS SAVE LIVES, Αναστάσης Στεφανάκης, και προσθέτει:

"Όταν έχουμε σχολεία που αριθμούν από 200 μέχρι και 2.000 μαθητές σε κάποια μεγάλα συγκροτήματα, πρέπει να υπάρχει η ασφάλεια, είτε ενός σχολικού νοσηλευτή, είτε ενός πιστοποιημένου στη βασική υποστήριξη ζωής εκπαιδευτικού, που να ξέρει απλές δεξιότητες: πώς να κάνει ΚΑΡΠΑ σε ένα παιδί ή εκπαιδευτικό που έχει σταματήσει να αναπνέει, πώς να χρησιμοποιήσει έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, πώς να αντιμετωπίσει ένα αναίσθητο παιδί ή δάσκαλο, πώς να αντιμετωπίσει στο κυλικείο ένα παιδί που έχει πάθει πνιγμονή από ένα ξένο σώμα, που είναι και μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε μικρά παιδιά, γιατί θέλουν να κάνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα".

Πρεσβευτής και πολλαπλασιαστής δράσεων

Ο πιστοποιημένος εκπαιδευτικός ανά σχολείο θα είναι πρεσβευτής των πρώτων βοηθειών, αλλά και πρωτεργάτης - πολλαπλασιαστής δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της σχολικής κοινότητας. Παράλληλα, ως πιστοποιημένος ανανήπτης - πρώτος ανταποκρινόμενος, θα μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε περιστατικό απειλητικό για τη ζωή, μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.

"Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι πολυσύνθετος. Εκτός από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, πρέπει να εμπνέει αξίες εθελοντισμού, αλληλεγγύης, ισότητας και ασφάλειας, αξίες ζωής για τα παιδιά μας που θα τα βοηθήσουν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο", επισημαίνει από την πλευρά του ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αχιλλέας Καλλίστρατος.

Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, η Οργάνωση έχει ιδρύσει ένα τουλάχιστον Κέντρο Πιστοποίησης σε κάθε Περιφέρεια (συνολικά 23 Κέντρα πανελλαδικά, όπως φαίνονται στον χάρτη), ενώ διαθέτει στην ιστοσελίδα της μια πλήρως ψηφιακή διαδικασία αιτήσεων συμμετοχής των ενδιαφερόμενων.

Η υλοποίηση της πιστοποίησης γίνεται αποκλειστικά από το KSL μέσα από ένα έγκριτο και ευχάριστο σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών. Με διαδραστικά σενάρια και βιωματικές δράσεις, ο υποψήφιος εκπαιδευτικός αποκτά τις γνώσεις, την εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να διαχειριστεί αποτελεσματικά περιστατικά απειλητικά για τη ζωή.

Η πιστοποίηση είναι διεθνής και σύμφωνα με τους όρους του ERC, διατηρείται για 3 χρόνια.

Διαδικασία συμμετοχής

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν την αυτοματοποιημένη διαδικασία, που ορίζεται στον σχετικό σύνδεσμο. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης, θα χορηγηθούν εντελώς δωρεάν στα 1.000 σχολεία:

  1. Εκπαίδευση των μαθητών/-τριών στην ΚΑΡΠΑ και τις Πρώτες Βοήθειες
  2. Πρόσβαση στον διαδικτυακό Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών της οργάνωσης (https://kidssavelives.gr/aed/)
  3. Πρόσβαση στο app iSAVElives – Νέες τεχνολογίες που σώζουν ζωές (https://kidssavelives.gr/isavelives/)
  4. Πρόσβαση σε Μαθητικό Διαγωνισμό δεξιοτήτων ΚΑΡΠΑ (https://kidssavelives.gr/kids-save-lives-championship/)
  5. Σε συγκεκριμένους Δήμους (πχ Πυλαίας Χορτιάτη) θα χορηγηθούν και Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές.

Όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή

Το KIDS SAVE LIVES μετά τη δωρεάν εκπαίδευση 200.000 και πλέον μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε 1,551 σχολεία και αντίστοιχες κοινότητες της Χώρας, επενδύει στην πρόληψη, την οργάνωση και τη συνεργασία, με σκοπό να δημιουργήσει νέα κουλτούρα στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας της Χώρας, που θα σώσει περισσότερες ζωές τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οργάνωση θα είναι συνεχώς δίπλα στα ελληνικά σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Υγείας, συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι ανθρωπιάς, εθελοντισμού & αλληλεγγύης. 

Τα ανθρωπιστικά προγράμματα του KIDS SAVE LIVES στηρίζει η ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη (φωτογραφία), η οποία είναι ήδη πιστοποιημένη ανανήπτρια του οργανισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές