Δίνοντας το μήνυμα «Όλοι μπορούμε να σώσουμε μία ζωή, ακόμη και τα παιδιά», 21.039 μαθητές και μαθήτριες από 305 σχολεία όλης της χώρας έσπασαν σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ ταυτόχρονης ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Kids Save Lives, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς.
«Σήμερα διοργανώνουμε κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Είχαμε βάλει στόχο να καταγράψουν περισσότεροι από 10.000 μαθητές το πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ. Τελικά δεχτήκαμε αιτήσεις από 305 σχολεία και 21.039 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ελλάδας δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ποτέ ξανά τόσο πολλοί μαθητές δεν είχαν έρθει με σκοπό να περάσουν το μήνυμα της ημέρας, το μήνυμα πως όλοι μπορούνε να σώσουνε μια ζωή, ακόμη και τα παιδιά», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Kids Save Lives, Αναστάσης Στεφανάκης.
Στην εκδήλωση μετείχαν 700 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία καθώς και μαθητές/τριες από περισσότερα από 100 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη χώρα σε online σύνδεση, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η τοποθέτηση 100 απινιδωτών σε ισάριθμα σχολεία με δωρεά της Attica Bank.
«Από το 2016, που ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας, από τους 340.000 μαθητές μας που εκπαιδεύσαμε και από τους 600 απινιδωτές που βάλαμε και από όλα τα υπόλοιπα προγράμματά μας έχουν επανέλθει στη ζωή 34 θύματα καρδιακής ανακοπής. Σήμερα το πανηγυρίζουμε αυτό. Και επίσης σώθηκαν και εκατοντάδες άλλα περιστατικά που δεν έφτασαν στην καρδιακή ανακοπή γιατί τους χορηγήθηκαν έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες από τους μαθητές μας. Το 2016 είχαν επανέλθει δύο θύματα, το 2017 επανήλθαν τέσσερα και το 2018 έγινε κάτι μαγικό- ένα κορίτσι 14 ετών, η Νεφέλη, κατάφερε με ΚΑΡΠΑ και με εμφυσήσεις να επαναφέρει στη ζωή την ίδια της την αδερφή, η οποία βρέθηκε στο πάτο μιας πισίνας», πρόσθεσε ο κ. Στεφανάκης.
«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς, είμαστε εδώ σε μια γιορτή αγάπης σε συνεργασία με το Kids Save Lives για να περάσουμε το μήνυμα, ότι το σχολείο δεν είναι μόνο ένας χώρος γνώσης, αλλά είναι και ένας χώρος ανάπτυξης δεξιοτήτων. Και μέσα σε αυτές τις δεξιότητες είναι και οι δεξιότητες ζωής. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους μαθητές μας και για να περάσει το μήνυμα ότι μπορούμε να σώσουμε ζωές, ότι και τα παιδιά μπορούν να σώσουν ζωές. Εμείς, στην Κεντρική Μακεδονία, εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με τη συγκεκριμένη ανθρωπιστική οργάνωση, όπου επιμορφώνουμε μαθητές σε κάθε τμήμα κάθε σχολείου και αρχίσαμε πιλοτικά και εκπαιδευτικούς ώστε να σώζουν ζωές. Και, παράλληλα, στα σχολεία αυτά τοποθετούμε απινιδωτές. Είναι μια προσπάθεια να έχουμε ένα σχολείο ασφαλές με υγιείς μαθητές και φυσικά με γνώσεις και με ανάπτυξη δεξιοτήτων», ανέφερε από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε επίδειξη ΚΑΡΠΑ -απινίδωσης από δύο εκπαιδευμένες μαθήτριες, ακολούθησε ταυτόχρονη ΚΑΡΠΑ και ανακοινώθηκε η τοποθέτηση 100 απινιδωτών και shock station ισάριθμα σχολεία.
Πηγές:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου