Νέα έρευνα του University of Reading ρίχνει φως στην πολύπλοκη σχέση μεταξύ του χρόνου που περνά κάποιος μόνος και της ψυχικής υγείας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και αποκαλύπτει ότι η μοναξιά έχει οφέλη και κόστος για την ευεξία.
Ερευνητές παρακολούθησαν 178 ενήλικες 35 ετών και άνω στη Βρετανία και τις ΗΠΑ έως 21 ημέρες. Χρησιμοποιώντας καθημερινά ημερολόγια, η ομάδα κατέγραψε τον χρόνο που περνούσαν μόνοι οι συμμετέχοντες έναντι της αλληλεπίδρασης. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν επίσης καθημερινές μετρήσεις στρες, ικανοποίησης από τη ζωή, αυτονομίας και μοναξιάς.
Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει βέλτιστη ισορροπία μεταξύ μοναξιάς και χρόνου κοινωνικοποίησης. Δεν υπήρχε κάτι όπως το να περνά κάποιος τον ‘’σωστό’’ αριθμό ωρών στη μοναξιά. Το να περνά περισσότερες ώρες μόνος συνδεόταν με αυξημένα αισθήματα μειωμένου στρες- κάτι που υποδεικνύει τη χαλαρωτική επίδραση της μοναξιάς.
Μια ημέρα με περισσότερο χρόνο μοναξιάς, επίσης συνδεόταν με το να αισθάνεται κάποιος ελεύθερος να επιλέγει και να είναι ο εαυτός του. Όμως, η μεγαλύτερη μοναξιά δεν ήταν εντελώς καλή.
Τις ημέρες που οι συμμετέχοντες περνούσαν περισσότερες ώρες μόνοι, επίσης ανέφεραν αισθήματα μοναξιάς και μικρότερης ικανοποίησης, υπογραμμίζοντας πιθανές επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης.
Γενικά, η καθημερνή μοναξιά είχε ωφέλιμη αλλά και βλαβερή σχέση με την ευεξία.
Η αρνητική επίδραση μειώθηκε ή μηδενίστηκε όταν η μοναξιά προερχόταν από προσωπική επιλογή παρά από εξωτερικούς παράγοντες.
Άνθρωποι που περνούσαν περισσότερο χρόνο μόνοι γενικά, δεν ανέφεραν ότι αισθάνονται γενικά μόνοι ή λιγότερο ικανοποιημένοι, αλλά τα οφέλη παρέμεναν. Άνθρωποι που περνούσαν περισσότερο χρόνο μόνοι, ανέφεραν λιγότερο στρες.
Η καθηγήτρια Netta Weinstein, του University of Reading's School of Psychology and Clinical Language Sciences, δήλωσε ότι τα lockdowns υπογράμμισαν πολλές από τις επιπτώσεις διαρκείας που μπορούν να συμβούν ήταν σε κάποιον λείπει η αλληλεπίδραση. Η νέα έρευνα δείχνει ορισμένα από τα οφέλη που μπορεί να φέρνει η μοναξιά. Ο χρόνος που περνά κάποιος μόνος μπορεί να του επιτρέπει να έχει λιγότερο στρες και να είναι ελεύθερος να είναι ο εαυτός του.
Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι το να περνά κάποιος χρόνο μόνος μπορεί να είναι υγιεινή, θετική επιλογή και ότι δεν υπάρχει καθολικό επίπεδο κοινωνικοποίησης ή μοναξιάς για να στοχεύουμε.
Πηγές:
Scientific Reports
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη