Αν παρατηρήσετε τους λεμφαδένες σας να είναι πρησμένοι, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αυτές είναι οι πιο συχνές αιτίες. Αν πιστεύετε πως το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε κάτι από τα παρακάτω, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Απόστημα δοντιών

Η τερηδόνα, κάποιο χειρουργείο στα δόντια ή ένας τραυματισμός στο στόμα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση στο δόντι σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στους λεμφαδένες κάτω από τη γνάθο ή στο λαιμό σας.

Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού

Ένα από τα ενδεικτικά σημάδια ότι έχετε λοίμωξη στους αεραγωγούς σας - μύτη, ιγμόρεια ή λαιμό - είναι οι πρησμένοι και επώδυνοι λεμφαδένες στο λαιμό σας.

HIV

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι μια λοίμωξη που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας. Μπορείτε να το κολλήσετε όταν συγκεκριμένα σωματικά υγρά από κάποιον με τον ιό έρχονται σε επαφή με την κυκλοφορία του αίματός σας. Οι πρησμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα, το κεφάλι ή το λαιμό σας μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα.

Καρκίνος

Το λέμφωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από τους λεμφαδένες σας και προκαλεί οίδημα. Άλλοι τύποι καρκίνου μπορούν να εξαπλωθούν στους λεμφαδένες όταν τα κύτταρα αποκολληθούν από έναν όγκο και ταξιδεύουν στο λεμφικό σύστημα σε άλλα μέρη του σώματος. Οι λεμφαδένες με καρκινικά κύτταρα μέσα τους μπορεί να διογκωθούν ή όχι. Οι λεμφαδένες που βρίσκονται πιο κοντά σε έναν όγκο είναι συνήθως αυτοί που μεγαλώνουν.

Λύκος

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, το δέρμα και τα νεφρά σας. Επηρεάζει επίσης τα κύτταρα του αίματος, την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Οι πρησμένοι λεμφαδένες δεν είναι συνήθως σύμπτωμα, αλλά μπορεί να γίνουν μεγαλύτεροι κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης του λύκου.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη και η γονόρροια μπορεί να οδηγήσουν σε πρησμένους λεμφαδένες. Συνήθως, θα τα βρείτε στη βουβωνική χώρα αν έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων ή σύφιλη. Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει πρησμένους αδένες στο λαιμό και τη βουβωνική χώρα σας.

Επιπεφυκίτιδα

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που προκαλείται από έναν ιό. Μπορεί να προκληθεί από τον ίδιο ιό που προκαλεί το κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διογκωμένους λεμφαδένες.

Ορισμένα φάρμακα

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να είναι παρενέργεια του φαρμάκου φαινυτοΐνης. Οι άνθρωποι παίρνουν πιο συχνά αυτό το φάρμακο για την επιληψία.

Νόσος γρατσουνίσματος γάτας

Έρπης ζωστήρας

Προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αν κολλήσετε ανεμοβλογιά μικροί, ο ιός μένει ανενεργός στο σώμα σας και μπορεί να εμφανιστεί ως έρπητας ζωστήρας όταν είστε ενήλικες. Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα εξάνθημα που προκαλεί πόνο στα νεύρα, αλλά μπορεί επίσης να έχετε πρησμένους λεμφαδένες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορική, πλωτή τελετή έναρξης
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου