Πέντε είναι τα αγκάθια που πληγωνουν ανεπανόρθωτα το κλάδο των διαγνωστικών κέντρων - εργαστηρίων, τονίζοντας ότι σημαντική μερίδα αυτών για να αποφύγουν τα χειρότερα έχουν ξεκινήσει γύρο επαφών με τραπεζικά ιδρύματα για ρύθμιση χρεών.

Ήδη, την περίοδο 2017-2021 αποχώρησαν (έβαλαν λουκέτο ή έφυγαν στο εξωτερικό) 1.200 περίπου μονάδες.

Σε συνομιλία με παράγοντες της αγοράς μας επεσήμαναν τα 5 αγκάθια που πλήττουν τον κλάδο και πρέπει το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσες και κυρίως βιώσιμες λύσεις:

  • Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά και άλλα τόσα το 2024. Ενώ οι υποβολές για φέτος θα κινηθούν στα 650 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός είναι στα 482 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πηγές μας, έχουν προστεθεί στον υπάρχον προϋπολογισμό νέες εξετάσεις, όπως οι γονιδιακές εξετάσεις για το μαστό , εξετάσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια, χωρίς όμως να έχουν προστεθεί τα επιπλέον κονδύλια που τις αφορούν.

Ήδη, έχουν γίνει συναντήσεις με τις ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Οικονομικών όπου έχει επισημανθεί η αναγκαιότητα της προσθήκης των επιπλέον 100 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρήση, προκειμένου έτσι να περιοριστεί και το clawback από το 30% που είναι σήμερα περίπου στο 10%.

  • Έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών να διαγραφεί τουλάχιστον το 50% των παλαιών χρεών - προ του 2021 - κατά την φιλοσοφία και την λογική της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως μας λένε, τα παλαιά χρέη δημιουργήθηκαν από την στιγμή που ζητήθηκαν πίσω από τη Πολιτεία δεδουλευμένα λεφτά. Εκτιμάται ότι το συσσωρευμένο χρέος (προ του 2021) είναι της τάξεως των 400 - 500 εκατ. ευρώ.
  • Να εφαρμοστούν οι προτάσεις που ετοιμάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και παράγοντες από το υπουργείο Υγείας αλλά και τον ΕΟΠΥΥ, όπου προτείνονται διάφορες λύσεις για να περιοριστεί και εν τέλει να καταργηθεί το Clawback. Όπως αναφέρεται ενώ κάποιες προτάσεις έχουν αποφασιστεί να προχωρήσουν ακόμη αναμένεται η εφαρμογή τους. Χαρακτηριστικά στις αρχές Ιουνίου αποφασίστηκε να επιτρέπεται η αμοιβή για διάγνωση στους εργαστηριακούς, αλλά ακόμη δεν εφαρμόζεται.
  • Να διευρυνθούν οι κόφτες στη συνταγογράφηση. Να επεκταθεί σε όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις και να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Έχουμε - λένε οι πηγές μας - τα εργαλεία για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης και μένουν αναξιοποίητα.
  • Να αφαιρεθούν από τον προϋπολογισμό εξετάσεις που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό και αυτές να πληρώνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα είναι απόλυτα δικαιολογημένες από τον γιατρό που τις συνταγογραφεί.  Την ίδια στιγμή πρέπει να βγουν εκτός συστήματος εξετάσεις με μικρή διαγνωστική αξία.

Όπως αναφέρουν, δεν είναι δυνατόν στο συνολικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) το 12,5 % ή αλλιώς 70 εκατ. ευρώ να είναι οι εξετάσεις για επάρκεια βιταμινών στον οργανισμό. 

Ολοκληρώνοντας τονίζουν μπορεί κάποιες αποφάσεις να έχουν εκτός από οικονομικό κόστος και πολιτικό. Ομως από την άλλη, αυτό που προέχει είναι οι αποφάσεις να είναι δίκαιες που θα οδηγήσουν μεσομακροπρόθεσμα σε μία δυνατή και βιώσιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για το καλό των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024