Για τον τρόπο εξασφάλισης της βιωσιμότητας στα συστήματα Υγείας αλλά και στην βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο 6ο Health Transformation του iatronet.gr, o γενικός διευθυντής - General Manager της Boehringer Ingelheim Hellas, αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, και ταμίας του Δ.Σ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Η υγιής οικονομική κατάσταση είναι η προϋπόθεση για τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύουν και να παράσχουν νέες θεραπείες. Περίπου 2,5 - 3 δισ. ευρώ χρειάζεται κανείς για να ανακαλύψει κανείς ένα νέο φάρμακο και με πολλές πιθανότητες να αποτύχει.
Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχίσει ο ασθενής να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και στα φάρμακα. Από την στιγμή που αυτό εξασφαλιστεί, μπορούμε να μιλάμε για ένα βιώσιμο και λειτουργικό σύστημα Υγείας.
Ο κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στα clawback που βάζουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών. Υπάρχει υποχρηματοδότηση, διότι η φαρμακευτική βιομηχανία έχει φτάσει να πληρώνει περισσότερα χρήματα στην κάλυψη αυτών των αναγκών απ΄ότι το ίδιο το κράτος.
Στην τεχνολογία και ειδικότερα στην διαχείριση των δεδομένων, η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω.
Μπορεί να γίνει, λοιπόν, συζήτηση για το που μπορούν να διατεθούν οι πόροι, που γίνεται κατασπατάληση των πόρων και που υπάρχουν ελλείμματα.
Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Αναγνωστάκης επεσήμανε ότι η κρίση διευρύνεται κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που η στρατηγική της οδήγησε στο να φύγουν όλες οι παραγωγές στην Ινδία και την Κίνα, να υπάρχει εξάρτηση σε βασικά φάρμακα από αυτές τις χώρες και όταν ήρθε η κρίση η Ευρώπη να έχει μείνει πίσω και να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα.
Πάντως η Ελλάδα είχε το μικρότερο πρόβλημα και όλες οι επενδύσεις που γίνονται αυτή την στιγμή, βοηθούν στο να βελτιωθεί η κατάσταση.
"Θέλουμε να βοηθήσουμε στο να υπάρχουν υγιείς κοινωνίες", τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης, προσθέτοντας ότι αυτό έχει να κάνει και με τις καλές συνθήκες εργασίας.
Κατέληξε δε, αναφερόμενος και στη νέα φαρμακευτική νομοθεσία, ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς την έννοια του Innovation, καθώς ήδη έχει μείνει πολύ πίσω τα τελευταία 10 χρόνια και οι μελέτες κατευθύνονται προς την Αμερική και την Ασία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας