Το 2022, οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακευτική βιομηχανία ανήλθαν συνολικά σε περίπου 244 δισ. δολάρια (224 δισ. ευρώ) παγκοσμίως, έναντι 137 δισ. δολ. που ήταν το 2012.
Σε ένα ορισμένο σημείο της διαδικασίας - κυρίως κατά τη διάρκεια της προκλινικής φάσης - εμπλέκεται μια κυβερνητική αρχή για την επισκόπηση, τη ρύθμιση και τελικά την έγκριση του φαρμάκου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είναι η κύρια υπηρεσία που σχετίζεται με τις διαδικασίες.
Η πίεση για καινοτομία
Σε σύγκριση με άλλους κλάδους, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθοδηγούνται περισσότερο από την επιτακτική ανάγκη να παράγουν καινοτόμα προϊόντα και, επομένως, να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για έρευνα και ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρονικά περιορισμένη προστασία των φαρμάκων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και στην ακόλουθη απειλή διάβρωσης των πωλήσεων μέσω του ανταγωνισμού γενοσήμων και βιο-ομοειδών προϊόντων.
Δύο σημαντικές επιπτώσεις της λήξης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη φαρμακευτική βιομηχανία είναι μια μεγαλύτερη ένταση στην 'Ερευνα και Ανάπτυξη και η αυξανόμενη εστίαση σε εξειδικευμένα φάρμακα για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων τους.
Οι τελευταίες τάσεις
Τα τελευταία αρκετά χρόνια, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη αλλάζοντας το τοπίο. Ένας αυξανόμενος αριθμός φαρμακοβιομηχανιών αναθέτουν μεγάλα τμήματα Ε&Α, κυρίως σε οργανισμούς κλινικής έρευνας με κύριο στόχο τη μείωση του κόστους.
Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η χρήση μεγάλων δεδομένων στην κλινική έρευνα. Έτσι, είναι δυνατή μια προγνωστική μοντελοποίηση που χρησιμοποιεί κλινικά και μοριακά δεδομένα για την ανάπτυξη ασφαλέστερων και πιο αποτελεσματικών φαρμάκων.
Ιδιαίτερα, τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο ή σε πραγματικό κόσμο (RWE) αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας και περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέγονται από διάφορες πηγές, ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ε&Α περιλαμβάνει όλα τα στάδια από την αρχική έρευνα των διαδικασιών ασθενειών, τη δοκιμή ένωσης σε προκλινικά στάδια και όλα τα στάδια κλινικής δοκιμής.
Στις αρχές του 2023, υπήρχαν 11.835 φάρμακα στην προκλινική φάση, έναντι 11.351 το 2022. Για το έτος 2023, στη Φάση 1 ήταν 3.263 φάρμακα (έναντι 2.947 το 2022), στη Φάση 2 3.131 φάρμακα (έναντι 2.922 το 2022), στη Φάση 3 ήταν 1.229 φάρμακα (έναντι 1.119 το 2022).
Πηγές:
.statista.com
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV