Εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν εμφανίσει διάφορες νόσους σε νεαρή ηλικία, δεν απέκτησαν παιδιά στη συνέχεια, έδειξε νεα έρευνα. Ερευνητές του University of Oxford, μελέτησαν 2,5 εκατ. ανθρώπους από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Η έρευνα αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση των παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία και συνέβαλαν στην ατεκνία- ιδιαίτερα στη δυτική Ευρώπη και την Ανατολική Ασία όπου έως το 20% όσων γεννήθηκαν γύρω στο 1970 δεν απέκτησαν παιδιά.
Διάφοροι παράγοντες οδηγούν στην αύξηση της ατεκνίας παγκοσμίως, με την αναβολή της απόκτησης παιδιού για αργότερα να συμβάλλει σε αυτή σημαντικά -και να είναι πιθανός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο μη οικειοθελούς ατεκνίας.
Η Dr. Aoxing Liu, του University of Helsinki, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει συστηματικά πώς πολλές νόσοι σε νεαρή ηλικία συνδέονται με την ατεκνία σε άντρες και γυναίκες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από βάσεις δεδομένων σε εθνικό επίπεδο εστιάζοντας σε 414 νόσους σε νεαρή ηλικία, που διαγνώστηκαν σε 1,4 εκατ. γυναίκες που γεννήθηκαν το 1956 -1973) και σε 1,1 εκατ. άντρες που γεννήθηκαν το 1956 - 1968.
Κύριο εύρημα ήταν ότι περισσότερες από τις μισές από τις 74 νόσους που συνδέονται σημαντικά με την ατεκνία είναι ψυχικές- συμπεριφορές διαταραχές. Επιπλέον, νεες σχέσεις φάνηκαν μεταξύ αυτοάνοσων, φλεγμονωδών νόσων και ατεκνίας.
Η έρευνα επίσης υπογράμμισε σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων.
Για παράδειγμα η σχιζοφρένεια συνδεόταν πιο ισχυρά με την ατεκνία στους άντρες, ενώ στις γυναίκες νόσοι σχετικές με τον διαβήτη και συγγενείς ανωμαλίες είχαν ισχυρότερη σχέση.
Η έρευνα εστίασε επίσης στο χρόνο έναρξης των νόσων. Γυναίκες με διάγνωση συγκεκριμένων παθήσεων όπως παχυσαρκία σε μικρότερη ηλικία (16-20) είχαν υψηλότερα επίπεδα ατεκνίας έναντι όσων διαγνώστηκαν αργότερα
Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν σημαντική σχέση μεταξύ απουσίας συντρόφου και ατεκνίας- με όσους δεν είχαν παιδιά να είναι πιο πιθανό να είναι ελεύθεροι.
Εξι νόσοι στις γυναίκες και 11 στους άντρες παρέμεναν σχετικές με την ατεκνία ακόμα και σε αυτούς με συντρόφους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour.
Πηγές:
Nature Human Behaviour.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια