Αποτελέσματα μικρής κλινικής δοκιμής, φάσης II, δείχνουν ότι η ψιλοκυβίνης, (psilocybin), παραισθησιογόνος χημική ουσία που περιέχεται σε ορισμένα μανιτάρια (του γένους Psiloybe), ενδεχομένως μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με καρκίνο και μείζονα κατάθλιψη.

Η δοκιμή περιέλαβε 30 ενήλικες με καρκίνο και μείζονα κατάθλιψη και πραγματοποιήθηκε από την Sunstone Therapies στοRockville. Δόθηκε σε κάθε συμμετέχοντα δόση  25mg συνθετικής ψιλοκυβίνης, συμμετοχή σε ατομική συνεδρία με ειδικό και υποστήριξη με ομαδική θεραπεία.
Στην έναρξη, οι συμμετέχοντες είχαν σκορ μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης.

Μετά από 8 εβδομάδες αγωγής, τα σκορ έντασης της κατάθλιψης μειώθηκαν κατά 19,1 μονάδες κατά μέσον όρο- μέγεθος που θα μπορούσε να δείχνει ότι η πλειοψηφία δεν είχε πια κατάθλιψη.

Επιπλέον, το 80% των συμμετεχόντων εμφάνισε διατηρήσιμη απόκριση στην αγωγή και οι μισοί είχαν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων κατάθλιψης μετά από μια εβδομάδα, η οποία διατηρήθηκε για 8 εβδομάδες.

Η ερευνήτρια Manish Agrawal, δήλωσε ότι πρόκειται για μικρής έκτασης έρευνα και χρειάζεται περισσότερη, αλλά η δυνατότητα είναι σημαντική και θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στο να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους με καρκίνο που παλεύουν με τη σοβαρή ψυχολογική επίπτωση της νόσου.

Δεύτερη έρευνα με επικεφαλής τον Yvan Beaussant, του Dana-Farber Cancer Institute, συνέλεξε πληροφορίες από ασθενείς στη δοκιμή κατά τις συνεντεύξεις εξόδου.

Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν γενικά, θετικές εμπειρίες. Οσον αφορά την ασφάλεια σημείωσαν  ότι το να είναι μέλη μιας ομάδας μαλάκωσε τους φόβους τους και αύξησε την αίσθηση ετοιμότητας για τη θεραπεία

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο CANCER.

Η ψιλοκυβίνη προσδένεται σε συγκεκριμένο υπότυπο υποδοχέα σεροτονίνης στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση και την αντίληψη.

Η ψιλοκυβίνη, επι του παρόντος δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για κλινική χρήση.

Η συμπληρωματική θεραπεία με Psilocybin και ψυχολογική στήριξη από εκπαιδευμένους θεραπευτές εξετάζεται για διάφορες παθήσεις ψυχικής υγείας όπως άγχος, εθισμό και δαταραχή μετατραυματικού στρες.

 

Πηγές:
CANCER.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι καλύτερες δίαιτες για το 2025
Ιός HMPV: Η Κίνα αποκαλεί την έξαρση του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού ''Συμβάν του χειμώνα''
Κορωνοϊός: Τα ‘’ένοχα’’ γονίδια για βαριά νόσηση και long Covid- Ο ρόλος της ομάδας αίματος