Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει σχεδόν επτά ώρες κάθε μέρα κοιτάζοντας μια οθόνη, είτε για τη δουλειά του, είτε για ψυχαγωγικούς λόγους, είτε για επικοινωνία με άλλους, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά το πόσο ψηφιακή έχει γίνει η ανθρώπινη ζωή.

Και ακριβώς όπως η σωματική ευεξία διαφέρει από μέρος σε μέρος, το ίδιο συμβαίνει και με την ψηφιακή ευεξία.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής του SurfShark 2023, ορισμένες χώρες κάνουν καλύτερη δουλειά από άλλες στην παροχή πιο εύκολα προσβάσιμου και προσιτού διαδικτύου και ψηφιακών υπηρεσιών στον πολίτη, οδηγώντας έτσι σε καλύτερη ψηφιακή ευημερία.

Μελέτη που εστιάστηκε σε 121 χώρες (που αντιπροσωπεύουν το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού) μέτρησε πέντε βασικά ποσοστά ψηφιακής ευημερίας

Προσιτές τιμές στο Διαδίκτυο: Πόσο καιρό πρέπει να εργαστούν οι άνθρωποι για να αντέξουν οικονομικά μια σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο; Το πιο προσιτό διαδίκτυο έχει θετική επίδραση στην ψηφιακή ευημερία.

Ποιότητα Διαδικτύου: Πόσο γρήγορη και σταθερή είναι η σύνδεση στο Διαδίκτυο; Το γρήγορο και σταθερό Διαδίκτυο βοηθά την επικοινωνία, την αποδοτικότητα της εργασίας και την κατανάλωση περιεχομένου υψηλής ποιότητας.

Ηλεκτρονική υποδομή: Πόσο ανεπτυγμένη και περιεκτική είναι η υπάρχουσα ηλεκτρονική υποδομή, που επιτρέπει τη χρήση του Διαδικτύου για ποικίλες δραστηριότητες.

Ηλεκτρονική ασφάλεια: Δυνατότητα αντιμετώπισης των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και προστασίας του απορρήτου στο διαδίκτυο.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και αύξηση της διαφάνειας. 

Κατάταξη χωρών ανά Digital Well-Being το 2023

Το σύνθημα της έκθεσης του 2023 είναι «Η Ευρώπη ηγείται του Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτες εννέα θέσεις της ψηφιακής ευημερίας πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία). 

Οδηγούνται από τη Γαλλία, η οποία κατέχει την πρώτη θέση σε προσιτές τιμές στο Διαδίκτυο, την πέμπτη θέση σε ποιότητα και έχει μια κατάταξη στο top-20 σε ηλεκτρονικές υποδομές, ασφάλεια και κυβέρνηση.

Κέρδισε πόντους η Ελλάδα

Η χώρα μας κατέλαβε την 39η θέση στην κατάταξη των 121 χωρών. Αναλυτικότερα, την 75η θέση στις προσιτές τιμές διασύνδεσης με το διαδίκτυο, την 81η θέση στην ποιότητα, την 60η θέση στις υποδομές, ξεχώρισε με την 6η θέση στην ηλεκτρονική ασφάλεια, ενώ κατέλαβε την 46η θέση στην ηλεκτρονική διακύβερνηση. 

Η Σιγκαπούρη, στη 10η, είναι η μη ευρωπαϊκή χώρα με την υψηλότερη κατάταξη στον δείκτη ψηφιακής ευημερίας, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία στην 16η.

Η περσινή χώρα με την καλύτερη βαθμολογία, το Ισραήλ πέφτει στη 17η θέση σε αυτήν την έκδοση και οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συμπληρώνουν την πρώτη 20άδα.

Τάσεις στην Ψηφιακή Ποιότητα Ζωής

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι πλουσιότερες χώρες έχουν γενικά καλύτερη ψηφιακή ευημερία -λόγω των διαθέσιμων χρημάτων για επενδύσεις στη βελτίωση των βασικών μετρήσεων- το Surfshark βρήκε 22 χώρες που ξεπέρασαν τις προσδοκίες στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους. Οι υψηλότερες βαθμολογίες τους στην ηλεκτρονική ασφάλεια, τις υποδομές και την κυβέρνηση βελτίωσαν τη συνολική κατάταξη της ψηφιακής ευημερίας τους.

Η πλειοψηφία αυτών των εθνών είναι από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη: όπως οι Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ουκρανία, Μολδαβία, Ταϊλάνδη, Σερβία και Κροατία.  

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η βελτίωση των βαθμολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είχε ιδιαίτερα την ισχυρότερη συσχέτιση (0,94) με μια καλύτερη ψηφιακή ποιότητα ζωής. Από την άλλη πλευρά, η προσιτή τιμή στο διαδίκτυο έδειξε τη χαμηλότερη συσχέτιση με τη συνολική ψηφιακή ευημερία, στο 0,67.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές