Ο γηραιότερος Ιταλός, ο Tripolino Giannini, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 111 ετών και 133 ημερών. Ο συνταξιούχος από τη μικρή πόλη Cecina της Τοσκάνης ήταν ο δεύτερος γηραιότερος Ευρωπαίος και ο έκτος γηραιότερος στον κόσμο. "Νόμιζα ότι ήταν αθάνατος", έγραψε ο γιος του Ρομάνο σε χθεσινή του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Γεννημένος στις 20 Αυγούστου 1912 στην Cecina, ο Giannini διατηρούσε κατάστημα με φρούτα και λαχανικά και πάντα έλεγε με υπερηφάνεια ότι ήταν ένας άνθρωπος του λαού που είχε ζήσει τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, όπως δύο παγκόσμιους πολέμους, την εκλογή πολλών παπών, την κατάργηση της μοναρχίας και την έναρξη της δημοκρατίας στην Ιταλία.

Απολάμβανε καλή υγεία μέχρι το τέλος της ζωής του και υπερηφανευόταν ότι είχε επιβιώσει από επιδημίες, από την ισπανική γρίπη που έπληξε την Ιταλία στην παιδική του ηλικία μέχρι τον κορωνοϊό.

Παρά την πανδημία του κορωναϊού, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών στην Ιταλία αυξήθηκε σε 20.000 το 2022, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2009. 83% από αυτούς είναι γυναίκες.

Οι επιστήμονες διεξάγουν έρευνα για να ανακαλύψουν το μυστικό της μακροζωίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των ανθρώπων στην Ιταλία που έχουν ζήσει τουλάχιστον έναν αιώνα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Εξετάζεται ιδιαίτερα η κατάσταση όσων έχουν φτάσει σε μεγάλη ηλικία με καλή υγεία. Η διατροφή με χαμηλές θερμίδες, το στενό δίκτυο κοινωνικών σχέσεων και η άφθονη άσκηση είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία.

Το χωριό Perdasdefogu στο νησί της Σαρδηνίας έχει εγγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως ο δήμος στη γη με την υψηλότερη αναλογία εκατοντάχρονων προς τον πληθυσμό.

Από τον συνολικό πληθυσμό των 1.778 κατοίκων, οκτώ γηγενείς και μόνιμοι κάτοικοι είναι 100 ετών και άνω. Δηλαδή περισσότεροι από τέσσερις εκατοντάχρονους ανά χίλιους κατοίκους.

Παρά - ή ίσως εξαιτίας - του μακρόβιου πληθυσμού της, η Ιταλία αντιμετωπίζει δημογραφικά προβλήματα.

Η απότομη μείωση των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια προκαλεί προβλήματα στον νότιο γείτονα της Αυστρίας.

Εάν η τάση αυτή δεν αντισταθμιστεί με διαρθρωτικά μέτρα, η χώρα θα έχει πέντε εκατομμύρια λιγότερους κατοίκους το 2050 από ό,τι σήμερα, προειδοποίησε η στατιστική υπηρεσία Istat στην τελευταία της έκθεση.

Ελάχιστα περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους θα είναι τότε σε ηλικία εργασίας.

Ο πληθυσμός της Ιταλίας ανέρχεται σήμερα στα 59 εκατομμύρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους