Επιστολή στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ προώθησε το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με θέμα την οικονομική στήριξη των εργαστηρίων προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες. 

Σε τμήμα της επιστολής αυτής που απευθύνεται στη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα. Θ. Καρποδίνη, αναφέρονται τα εξής:

"Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ. και τον ΙΣΑ,  όπου και παρευρεθήκατε, έγινε σαφές και συμφωνήθηκε από όλους ότι το clawback  είναι ένας μνημονιακός άδικος νόμος που πρέπει να καταργηθεί, γι' αυτό και αναμένουμε  τη χρηματοδότηση της Π.Φ.Υ. καθώς και τις διαρθρωτικές κινήσεις που μπορούν να ληφθούν μέχρι να φτάσουμε στην οριστική κατάργησή του. Μέχρι να συμβεί αυτό, ζητάμε και πάλι τη στήριξή σας, όπως έμπρακτα κάνατε τον προηγούμενο μήνα με το να μη παρακρατήσετε προκαταβολή για το claw back, προκειμένου να αποφευχθεί η σύντομη χρεοκοπία πολλών ιατρικών εργαστηρίων

Κοινό αίτημά μας είναι η παραγραφή τουλάχιστον κατά 50% των παλιών καταλογισμών claw back και η ενίσχυση του τρέχοντος προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην υπάρξει παρακράτηση προκαταβολής του clawback για τους επόμενους μήνες,  δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση για το σύνολο των μικρών και μικρομεσαίων εργαστηρίων είναι οδυνηρή.

Είναι βέβαιο ότι για πολλά εργαστήρια, αν και επιθυμούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους,  θα καταστεί αδύνατον  να πληρώσουν τους επόμενους μήνες τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα αναλώσιμα φάρμακα, τη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού, τους λογαριασμούς ενέργειας και τα λοιπά πάγια έξοδα, δεδομένου ότι, όπως προαναφέραμε, τα ιατρικά διαγνωστικά εργαστήρια βρίσκονται μπροστά στην απειλή του οριστικού λουκέτου". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA