Η πυκνή χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης βρήκε το νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" σε γενική εφημερία. Παρά τη δυσκολία πρόσβασης - σε συνδυασμό και με το "έμφραγμα" στην περιφερειακή οδό λόγω έργων για το flyover - το νοσηλευτικό ίδρυμα, στην περιοχή της Εξοχής, δέχτηκε μεγάλο αριθμό περιστατικών και δεκάδες εισαγωγές.

Η λήξη της εφημερίας βρήκε και πάλι γεμάτη την Παθολογική Κλινική, ενώ για τρίτη συνεχόμενη φορά η Πνευμονολογική υποχρεώθηκε να νοσηλεύσει ασθενείς και σε άλλες κλινικές, καθώς οι ανάγκες υπερέβησαν την δυναμικότητά της.

"Παρά τη χιονόπτωση, είχαμε πολλή κίνηση, αλλά όχι την υπερβολική άλλων εφημεριών σε ό,τι αφορά τις προσελεύσεις στα Επείγοντα, ανθρώπων που άλλες φορές έρχονται χωρίς κάποιον σοβαρό λόγο", λέει στο iatronet.gr ο διευθυντής στης Πνευμονολογικής Κλινικής, Αδαμάντιος Χλωρός (φωτογραφία), προσθέτοντας: "Εμείς κάναμε 28 εισαγωγές, περίπου όσες και στις προηγούμενες εφημερίες. Με δυναμικότητα 34 κλινών νοσηλεύουμε 42 αρρώστους, δηλαδή φιλοξενούμε 8 δικούς μας ασθενείς σε άλλες κλινικές, όπως συνέβη και τις προηγούμενες δύο φορές που εφημέρευσε η Κλινική".

Το γεγονός υποχρεώνει γιατρούς και νοσηλευτές της Πνευμονολογικής να μεταφέρονται σε γειτονικές κλινικές για να παρακολουθούν τους ασθενείς που φιλοξενούνται σε αυτές. Συνήθως η κατάσταση εξομαλύνεται μέσα σε δύο με τρεις ημέρες, δηλαδή μέχρι την επόμενη εφημερία.

Περίπου το 10% των νοσηλευόμενων της Πνευμονολογικής είναι ασθενείς με COVID και άλλο 10% με γρίπη, με τις υπόλοιπες να αφορούν άλλης αιτιολογίας πνευμονίες, παροξύνσεις πνευμονοπαθειών, πνευμονικές εμβολές, ογκολογικά περιστατικά και άλλες ασθένειες.

Το προφίλ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID, σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, είναι άτομα μεγάλης ηλικίας ή/και με συννοσηρότητες, ενώ σε ό,τι αφορά τη γρίπη νοσηλεύονται και ασθενείς μέσης ηλικίας χωρίς υποκείμενα νοσήματα. "Έχουμε και ανθρώπους που δεν ήταν στις ομάδες του πληθυσμού με σύσταση αντιριππικού εμβολιασμού, και όμως χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Είναι λίγοι, αλλά υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις", παρατηρεί ο διευθυντής της Κλινικής, προσθέτοντας πως η εικόνα των νοσηλευόμενων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως βαριά.

"Τον τελευταίο μήνα, οι εισαγωγές είναι αυξημένες κατά περίπου 30% σε σχέση με πριν, λόγω της έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων", επισημαίνει, ενώ συμβουλεύει τον πληθυσμό να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση. "Το πιο σημαντικό μέσο είναι η μάσκα, πρέπει να μας γίνει συνήθεια όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους και σε συγκεντρώσεις πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα φυσικά σε χώρους ευαίσθητους όπως στα νοσοκομεία. Όταν έχουμε κάποια συμπτώματα τα οποία δεν μας εμποδίζουν να βγούμε από το σπίτι - ένα συνάχι, λίγος πονόλαιμο - ας βάλουμε μια μάσκα ώστε να προστατεύουμε και τους άλλους, όχι μόνο τον εαυτό μας.

Γεμάτη και η Παθολογική Κλινική

Η λήξη της "λευκής" εφημερίας βρήκε πλήρη, ως συνήθως, και την Παθολογική Κλινική, με δυναμικότητα 45 κλινών. Δώδεκα από τους νοσηλευόμενους έχουν COVID-19, ενώ ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται και σε θαλάμους COVID που διατηρούν όλες οι κλινικές του νοσοκομείου, με εξαίρεση την Αιματολογική και την Ψυχιατρική.

"Τα περιστατικά είναι αυξημένα, στο σύνολο των ιώσεων, όχι μόνο στην COVID. Υπάρχουν και πολλές γρίπες και άλλες ιώσεις", λέει στο iatronet.gr η διευθύντρια της Παθολογικής, Ζαχάρω Σαχλά. Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, παρατηρεί πως "δεν έχουμε πλέον εδώ και καιρό εκείνες τις παλιές εικόνες με τις αναπνευστικές ανεπάρκειες. Νοσηλεύουμε 12 ασθενείς με COVID, αλλά συχνά δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος εισαγωγής τους. Μπαίνουν για άλλο λόγο και βγαίνει και η PCR θετική".

Το νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" στο κέντρο της πόλης, που συνεφημέρευσε επικουρικά, δέχτηκε επίσης αυξημένο αριθμό προσελεύσεων, λόγω και ευκολότερης πρόσβασης, αλλά τα σοβαρά περιστατικά διακομίστηκαν στο "Γ. Παπανικολάου".

"Οι παθολόγοι είμαστε ο πυλώνας των εφημεριών, παρόλο που δεν μας έχει αναγνωριστεί και θεωρώ πως είμαστε η πιο αδικημένη ειδικότητα. Όλες οι εφημερίες μας είναι βαριές. Έχουμε συνήθως 20 με 25 εισαγωγές σε κάθε εφημερία, τόσες περίπου είχαμε και αυτή τη φορά", σημειώνει η κ. Σαχλά, προσθέτοντας: "Πάντα εφημερεύουμε οριακά ως προς την πληρότητα. Αυτή τη φορά έχουμε περιοριστεί στον χώρο μας, αλλά πολλές φορές χρειάζεται να φιλοξενήσουμε ασθενείς και σε όμορες κλινικές, σε διπλανά κτίρια, για μια ή δύο μέρες".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία