Αν χάνετε περισσότερα μαλλιά από ό,τι συνήθως - ειδικά αν είστε γυναίκα και δεν υπάρχουν κάποιες πιο "προφανείς" εξηγήσεις για την τριχόπτωση - τότε μπορεί να ξεκινήσει ένα περίεργο τραινάκι παράνοιας μέχρι να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό. Άλλωστε, η τριχόπτωση έχει συσχετιστεί με ένα σωρό προβλήματα - το άγχος είναι ο πιο συνήθης ύποπτος. Μπορεί όμως η τριχόπτωση να οφείλεται και σε προβλήματα του θυρεοειδούς. Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε.
Για την ακρίβεια, ένας θυρεοειδής με πρόβλημα μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας όχι μόνο να πέσουν, αλλά και να σταματήσουν να φυτρώνουν. Ευτυχώς, αυτό είναι κάτι προσωρινό και αναστρέψιμο με το που ρυθμιστεί το αρχικό πρόβλημα.
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο μπροστινό μέρος του λαιμού και έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό: Είναι υπεύθυνος για την παραγωγική ορμονών και την απελευθέρωσή τους στο αίμα. Όταν η παραγωγή αυτών των ορμονών είναι είτε πολύ λίγη, είτε υπερβολική, ο θυρεοειδής έχει πρόβλημα και εμφανίζονται μία σειρά από συμπτώματα. Η τριχόπτωση είναι σύμπτωμα και στις δύο περιπτώσεις.
Πώς θα καταλάβουμε ότι οφείλεται σε αυτό;
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να κλείσετε ραντεβού με έναν ενδοκρινολόγο και να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας. Αυτά είναι μερικά σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε που ίσως σας βάλουν σε σκέψεις:
-Δεν χάνετε μαλλιά από συγκεκριμένα σημεία, αλλά παρατηρείτε ότι γενικά τα μαλλιά σας χάνουν όγκο σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.
-Χάνετε περισσότερες τρίχες καθημερινά όσο χτενίζεστε, σκουπίζεστε ή χρησιμοποιείτε προϊόντα.
-Έχετε αρχίσει να χάνετε τρίχες και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως φρύδια, βλεφαρίδες, ηβική περιοχή και μασχάλες.
-Παρατηρείτε αλλαγές στην υφή των μαλλιών σας, έχουν γίνει πιο ξηρά, σκληρά και σπάνε πιο εύκολα.
Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα κρίνει αν και τι πρόβλημα του θυρεοειδούς αντιμετωπίζετε. Μετά θα ακολουθήσει η ανάλογη θεραπεία και το πρόβλημα της τριχόπτωσης θα λυθεί από μόνο του όσο περνά ο καιρός και τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό σας ρυθμίζονται.
Μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε τα μαλλιά σας είναι να είστε ευγενικοί μαζί τους, που σημαίνει προσοχή στο στέγνωμα και να μη χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα. Έπειτα, μια καλή και ισορροπημένη διατροφή θα τους παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να είναι υγιή και λαμπερά. Τέλος, υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι που μπορεί να χάνετε περισσότερα μαλλιά (πχ εμμηνόπαυση, κοιλιοκάκη) οπότε ο θυρεοειδής δεν είναι αναγκαστικά ο υπαίτιος. Μία εξέταση από τον γιατρό σας θα σας αποκαλύψει το πρόβλημα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV