Το κλάμα συνδέεται συχνά με συναισθήματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση ή η λύπη. Όταν σκέφτεστε την ευτυχία, το κλάμα δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σας περάσει από το μυαλό. Παρ' όλα αυτά, έχετε σίγουρα ακούσει για κάποιον που άρχισε να κλαίει από την χαρά του, ή μπορεί να έχει συμβεί και σε εσάς. Πώς και γιατί γίνεται αυτό;

Πολλοί άνθρωποι κλαίνε όταν είναι χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι, οπότε αν συμβαίνει και σε εσάς, δεν είστε οι μόνοι. Σε μια μελέτη του 2018, το 68% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ένα χαρούμενο ή θετικό γεγονός τους έκανε να δακρύσουν. Το χαρούμενο κλάμα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές προσπαθούσαν εδώ και καιρό να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι κλαίνε όταν βιώνουν χαρά ή ευτυχία. Το κλάμα, το οποίο συνήθως συνδέεται με συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού ή λύπης, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ως αντίδραση σε μια χαρούμενη περίσταση, αλλά συμβαίνει συχνά. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, επιστήμονες και ερευνητές έχουν επινοήσει θεωρίες για να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Έχετε καταπιεσμένα συναισθήματα

Μια πρώιμη θεωρία πρότεινε ότι αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα καταπιεσμένων συναισθημάτων. Αυτό σήμαινε ότι οι άνθρωποι που έκλαιγαν όταν βίωναν κάτι χαρούμενο είχαν υποκείμενα συναισθήματα λύπης που δεν είχαν αντιμετωπίσει. Πολλοί ερευνητές έχουν αντικρούσει αυτές τις θεωρίες ανά τα χρόνια, αλλά φαίνεται να είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες να καταλάβουμε γιατί κλαίμε όταν είμαστε χαρούμενοι.

Το κλάμα μπορεί να ρυθμίζει το σώμα σας

Τα δάκρυα περιέχουν ένζυμα, λιπίδια και ηλεκτρολύτες. Αλλά τα συναισθηματικά δάκρυα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν άλλες πρωτεΐνες και ορμόνες. Υποτίθεται ότι η απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η προλακτίνη και η λευκοεγκεφαλίνη, βοηθά στην τακτική σωματική και συναισθηματική ομοιόσταση του σώματος.

Ενισχύει την κοινωνική σύνδεση

Το κλάμα σε οποιοδήποτε σενάριο θα μπορούσε να είναι ο τρόπος μας να δείξουμε την ευάλωτη πλευρά μας. Όταν κλαίμε, δίνουμε σήμα στους άλλους να μας συμπονέσουν. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα αν κλαίμε εξαιτίας ενός χαρούμενου ή λυπηρού γεγονότος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κλάμα είναι ένας τρόπος δημιουργίας κοινωνικής σύνδεσης με άλλους ανθρώπους.

Σας βοηθά να διαχειριστείτε έντονα συναισθήματα

Το κλάμα είναι σχεδόν αναπόφευκτο όταν βιώνουμε ένα δυνατό συναίσθημα, είτε είναι χαρά, απογοήτευση ή θυμός. Αν και μπορεί να μην αφήνεστε συχνά, μάλλον το νιώθετε να έρχεται. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το κλάμα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε δυνατά συναισθήματα, απελευθερώνοντας λίγη από την έντασή τους.

Οφέλη από το κλάμα

Το κλάμα για οποιονδήποτε λόγο έχει πολλά οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική σας υγεία. Μερικά από τα πιο κοινά οφέλη του κλάματος περιλαμβάνουν:

*Ανακουφίζει από το στρες

*Διατηρεί τα μάτια σας καθαρά

*Ενισχύει τη διάθεσή σας αφού τελειώσει

*Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να κλαίμε κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, σωστά;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]
Μητσοτάκης: Είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο
Παγκόσμια ημέρα ιογενούς ηπατίτιδας. Ώρα για δράση