Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας στις 22 Ιανουαρίου, προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη με επιτροπή του Ελληνικού Συλλόγου για την Αταξία του Φρίντριχ, αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ασθενείς και φροντιστές ασθενών.

Βασική προτεραιότητα της συνάντησης ήταν να συζητηθεί το ζήτημα της άμεσης εισαγωγής του φαρμάκου  omaveloxolone   στην Ελλάδα, του πρώτου σκευάσματος αντιμετώπισης της σπάνιας ασθένειας που φτάνει στο στάδιο της σύστασης για έγκριση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η Αταξία του Φρίντριχ (Friedreich’s Ataxia) είναι μία σπάνια, κληρονομούμενη, νευροεκφυλιστική νόσος, που προκαλείται από ένα ελαττωματικό γονίδιο, αυτό της Φραταξίνης, και χαρακτηρίζεται από αταξία (έλλειψη τάξης και συντονισμού), μυϊκή ατροφία κυρίως των κάτω άκρων, αστάθεια, σκολίωση, δυσαρθρία κόπωση, διαβήτη, απώλεια όρασης και ακοής καθώς και καρδιοπάθεια απειλητική για τη ζωή των ασθενών.

Η νόσος είναι προοδευτικά επιδεινούμενη. Ο ασθενής εντός δέκα ετών από την εμφάνιση της νόσου απολύει την ικανότητα αυτόνομης κίνησης, έχει ανάγκη υποστήριξης και μετακίνησης με αναπηρικό αμαξίδιο, προοδευτικά παραλύει, το νευρικό του σύστημα καταρρέει, χάνει την ικανότητα όρασης και ομιλίας.

Η Αταξία του Φρίντριχ προσβάλλει περίπου 1 στους 50.000 ανθρώπους και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας με προσδόκιμο ζωής τα 25-30 έτη. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι οι καταγεγραμμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 100 άτομα.

Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ έχει θέσει ως προτεραιότητα την άμεση εισαγωγή του φαρμάκου στην Ελλάδα και την έγκαιρη πρόσβαση των Ελλήνων πασχόντων άνω των 16 ετών στη θεραπεία καθώς και την εκκίνηση παιδιατρικής μελέτης σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας.

Στη συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα εισαγωγής του φαρμάκου, η ανάγκη αγαστής συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς για να ενταχθεί άμεσα το φάρμακο στη θετική λίστα, το πλαίσιο υποστήριξης της πρόσβασης των ασθενών και η επιτάχυνση της δημιουργίας Μητρώου Ασθενών (με Αταξία του Φρίντριχ), της πραγματοποίησης παιδιατρικής μελέτης και το πλαίσιο συνεργασίας του Συλλόγου με το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση αυτή. Παρουσιάστηκαν οι θέσεις και τα αιτήματα των ασθενών και των φροντιστών μέσω της εκπροσώπησής τους από τον Ελληνικό Σύλλογο για την Αταξία του Φρίντριχ, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί ο Υπουργός Υγείας για τα εξής θέματα:

  • Τη σπάνια ασθένεια της Αταξίας του Φρίντριχ, τον επιπολασμό στη χώρα μας και τις επιπτώσεις για τη ζωή και την καθημερινότητα των ασθενών και φροντιστών
  • Τους σκοπούς και τη δράση του Ελληνικού Συλλόγου για την Αταξία του Φρίντριχ στην υποστήριξη των ασθενών με Αταξία Φρίντριχ καθώς και τη συνεισφορά του στη βελτίωση της ζωής όλων των ασθενών με σπάνιες παθήσεις μέσω της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδας
  • Τα ζητήματα της καθημερινότητας των ασθενών
  • Την υποστήριξη της έρευνας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην κατεύθυνση της εύρεσης θεραπείας

Η συνάντηση του Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για τους ασθενείς, μετά και από τη θετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το omaveloxolone. Τέθηκαν οι βάσεις για μια συνεργασία που θα επιταχύνει την πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών στη χώρα μας.

''Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ ευχαριστεί θερμά τον κ. Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για τη συνάντηση και τη διάθεσή του να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την άμεση και ομαλή εισαγωγή του φαρμάκου για τους Έλληνες ασθενείς. Η θετική του στάση και η αμεσότητα της ομάδας του Υπουργείου Υγείας δυναμώνουν τη θέληση μας να προχωρήσουμε για την αντιμετώπιση της ασθένειας μέχρι αυτή να εξαλειφθεί. Παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργού να συνδράμουμε με τον βέλτιστο τρόπο στο συντονισμό των επόμενων ενεργειών''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό