Όταν οι ωοθήκες σας σταματούν να απελευθερώνουν ωάρια, αυτό δίνει σήμα στο σώμα σας να σταματήσει τους μηνιαίους εμμηνορροϊκούς κύκλους σας. Ξέρετε ότι μπήκατε στην εμμηνόπαυση αν έχετε περάσει τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση.

Το στήθος σας είναι πολύ ευαίσθητο στις ορμονικές αλλαγές επειδή ο ιστός του μαστού έχει υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης. Έτσι, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περιεμμηνόπαυση (τον χρόνο πριν από την εμμηνόπαυση) μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες που θα προκαλέσουν πόνο. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για πόνο στο στήθος, αλλά αυτό είναι μια πιθανή παρενέργεια της ορμονοθεραπείας σε κάθε στάδιο της ζωής.

Μετά τη διακοπή της περιόδου σας, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται σημαντικά. Αυτό κάνει την περιεμμηνόπαυση, το πρώτο στάδιο της εμμηνόπαυσης, μια πολύ πιο ταραχώδη περίοδο για τις ορμόνες σας από τα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια. Τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να ξεκινήσουν μέχρι και 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Η περιεμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως στα 40 σας, αλλά ορισμένα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από τα 30 σας.

Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορεί να αλλάξουν πολύ κατά την εμμηνόπαυση. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ενόχληση στο στήθος που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ως έντονη στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

Πόνο στο στήθος

Ευαισθησία στο στήθος

Πόνο και ευαισθησία στη θηλή

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε πόνο στο στήθος που σχετίζεται με τον κύκλο, όπου οι μαστοί σας πονάνε κατά την ίδια φάση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου κάθε μήνα, συνήθως 7 ως 10 ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση.

Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, μπορεί να εμφανίσετε κύστεις μαστού, οι οποίοι είναι καλοήθεις όγκοι. Αυτές οι κύστεις μπορούν να κάνουν το στήθος σας ακόμα πιο ευαίσθητο. Η πιθανότητα να αναπτύξετε κύστεις μαστού είναι υψηλότερη αν ακολουθείτε ορμονοθεραπεία.

Ενώ οι καλοήθεις κύστεις είναι συχνές κατά την εμμηνόπαυση, αν ποτέ παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα του μαστού, φροντίστε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τον καρκίνο. Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε μηνιαίες αυτοεξετάσεις μαστού για να ελέγχετε για νέες αλλαγές και εξογκώματα, ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεστε.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι μερικές φορές αυτό που μοιάζει με πόνο στο στήθος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πόνοι στους μύες του στήθους από μια πρόσφατη προπόνηση ή δραστηριότητα.

Μερικές συμβουλές για να διατηρήτε τον οργανισμό σας ισχυρό κατά την περιεμμηνόπαυση είναι οι εξής:

*Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Η μείωση των επεξεργασμένων και φλεγμονωδών τροφίμων, όπως fast food, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο στο στήθος. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί επίσης να βοηθήσει.

*Κάντε τακτικά γυμναστική: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά το σώμα σας να επεξεργάζεται και να διασπά τις ορμόνες πιο αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον πόνο στο στήθος.

*Μειώστε τα επίπεδα στρες και κοιμηθείτε αρκετά: Η μείωση του στρες και ο καλός ύπνος συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο στο στήθος.

*Βεβαιωθείτε ότι το σουτιέν σας ταιριάζει σωστά: Ένα πολύ σφιχτό σουτιέν μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ακόμα και 5 επιπλέον λεπτά άσκησης την ημέρα είναι πιθανόν να μειώνουν την αρτηριακή πίεση [μελέτη]
Δοκιμάζεται τεστ αναπνοής για τη διάγνωση καρκίνου στον πνεύμονα
Οι δυο χρονικές στιγμές της ημέρας που η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο [μελέτη]