Η θεαματική βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών με Κυστική Ίνωση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ενηλίκων ασθενών, που πλέον υπερβαίνει αυτόν των παιδιών και στη χώρα μας. Για αυτόν τον λόγο, θεωρείται σημαντική η ενημέρωση του κάθε πνευμονολόγου, αλλά και παιδιάτρων και άλλων επαγγελματιών υγείας, πάνω στο θέμα, ώστε να διευκολυνθεί η προσέγγιση ασθενών με Κυστική Ίνωση σε επίπεδο είτε εξωτερικών ιατρείων είτε τμημάτων επειγόντων περιστατικών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ σε συνεργασία με τη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, τη Μονάδα Κυστικής Ίνωσης της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διοργανώνει σειρά μαθημάτων με θέμα «Κυστική Ίνωση».
Πρόκειται για μια σειρά 5 διαδικτυακών μαθημάτων με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση των επαγγελματιών υγείας, εκτός των Κέντρων Κυστικής Ίνωσης με τη νόσο.
Τα μαθήματα θα γίνουν από επαγγελματίες υγείας με ενασχόληση με την Κυστική Ίνωση από 7/2 ως 3/4/2024, στις 6.00μμ, διαδικτυακά.
Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα και η δυνατότητα εγγραφής βρίσκονται στον παρόντα ιστότοπο.
Υπεύθυνες των μαθημάτων είναι
- η κ.Κατερίνα Μανίκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ στην Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»,
- η κ.Ελπίδα Χατζηαγόρου, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, υπεύθυνη της Μονάδας Κυστικής Ίνωσης στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο και
- η κ.Φιλία Διαμαντέα, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.
Το Κέντρο Κυστικής Ινωσης Ενηλίκων λειτουργεί στην Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» και παρακολουθεί περιστατικά από όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού