Οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση συγκριτικά με τους άνδρες σε περίπτωση οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν όμως υπάρχει ταυτόχρονη οξεία λοίμωξη με SARS-CoV-2, οι διαφορές λόγω φύλου τείνουν να εξισωθούν, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα διεθνούς μελέτης με σημαντική συμμετοχή επιστημόνων από το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Ο Lukas Mayer-Suess από το Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ίνσμπρουκ και οι συν-συγγραφείς της μελέτης από την Ελβετία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα δεδομένα 15.128 ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο από το "Global CoViD-19 Stroke Registry".

Πρόκειται για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο που εισήχθησαν σε ένα από τα 106 συμμετέχοντα κέντρα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων το χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30 Ιουνίου 2021. 853 από τους ασθενείς (5,6%) ήταν θετικοί στην CoViD κατά την περίοδο της οξείας νευρολογικής κατάστασης.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας SARS-CoV-2 στη φροντίδα των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι σύγχρονες θεραπείες - όπως η διάλυση φαρμάκων ή η μηχανική αφαίρεση ενός θρόμβου αίματος που έχει σχηματιστεί σε ένα εγκεφαλικό αγγείο - είναι πιο αποτελεσματικές μόνο μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό παράθυρο.

Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, κυριολεκτικά κάθε λεπτό μετράει λόγω της απειλής μη αναστρέψιμης βλάβης.

Πρώτα απ' όλα, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με εγκεφαλικό βρίσκονται εδώ και καιρό σε δυσχερέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι επιστήμονες τόνισαν στο "European Journal of Neurology": Μπορέσαμε να δείξουμε ότι οι βασικοί ποιοτικοί δείκτες υγείας για την περίθαλψη γυναικών με εγκεφαλικό που ήταν αρνητικές στην CoViD ήταν χειρότεροι συγκριτικά με τους άνδρες".

Για παράδειγμα, η διάρκεια μεταξύ του τελευταίου γνωστού χρόνου χωρίς συμπτώματα και της εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν κατά έντεκα λεπτά μεγαλύτερος. Μετά από τρεις μήνες, οι γυναίκες χωρίς λοίμωξη SARS-CoV-2 κατά τη στιγμή του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν κατά μία μονάδα χειρότερες από τους συγκρίσιμους άνδρες σε μια κλίμακα έξι σημείων (περίπου στο εύρος μέτριας εξασθένισης/γυναίκες έναντι ήπιας εξασθένισης/άντρες).

Το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες εντός τριών μηνών ήταν 21,3%, σε σύγκριση με 17,8% για τους άνδρες. Αυτό ήταν σημαντικό από στατιστικής άποψης.

Μια νόσηση από CoviD που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με το εγκεφαλικό επεισόδιο επιδείνωσε την κατάσταση και στα δύο φύλα, αλλά οδήγησε σε μια σχετική εξισορρόπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών: Χρειάστηκαν περισσότερα από 20 λεπτά περισσότερο για την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ ο χρόνος για την οξεία θεραπεία ήταν επίσης σημαντικά μεγαλύτερος.

Μετά από τρεις μήνες, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που είχαν προηγουμένως προσβληθεί από SARS-CoV-2 βρίσκονταν κατά μέσο όρο σε παρόμοια κατάσταση υγείας με κυρίως μέτρια εξασθένιση.

Επίσης, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας (πάνω από 30% σε κάθε περίπτωση).

Όπως έγραψαν οι επιστήμονες, οι αυστηροί κανόνες για την αντιμετώπιση των ασθενών με CoViD-19 στο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης οξείας νευρολογικής νόσου, μπορεί να οδήγησαν στην εξίσωση μεταξύ των δύο φύλων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές