Οι γυναίκες που αθλούνται σημαντικά λιγότερο αλλά πετυχαίνουν συγκριτικά τα ίδια ή και περισσότερα οφέλη στην υγεία σε σχεση με τους άνδρες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα αμερικανο-κινεζικής μελέτης σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους κατά την περίοδο 1997-2019, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνδρες επιτυγχάνουν μέγιστη μείωση του κινδύνου θανάτου εάν ασκούνται για περίπου 300 λεπτά την εβδομάδα. Οι γυναίκες, τουναντίον, χρειάζονταν μόλις 140 λεπτά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

"Οι γυναίκες υστερούν σε σχέση με τους άνδρες όταν πρόκειται για ουσιαστική άσκηση", ανέφερε η Μάρθα Γκουλάτι από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες (πολιτεία της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ) σε ανακοίνωση του ιδρύματός της.

Η ίδια και οι συνάδελφοί της, όπως ο Hongwei Ji από το Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, θέλησαν να μάθουν τι επιπτώσεις έχει ο αθλητισμός στην υγεία και βασίστηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων, την "National Health Interview Survey", όπως γράφει το "Journal of the American College of Cardiology" ("JACC").

Οι 412.413 ενήλικες που επιλέχθηκαν από αυτή τη βάση δεδομένων, το 55% των οποίων ήταν γυναίκες, είχαν δώσει πληροφορίες σχετικά με το είδος και την έκταση της εβδομαδιαίας αθλητικής τους δραστηριότητας σε ένα ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της 20ετούς και πλέον περιόδου της μελέτης, σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες πέθαναν, εκ των οποίων 11.670 από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τώρα τον βαθμό στον οποίο μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου μέσω του αθλητισμού. Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μείωσε τον κίνδυνο αυτό κατά μέσο όρο 15% στους άνδρες και 24% στις γυναίκες - πάντα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν αθλούνταν.

Όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η μείωση μέσω του αθλητισμού ήταν 14% για τους άνδρες και έως και 36% για τις γυναίκες. Η διαφορά ήταν παρόμοια για τις αθλητικές ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες: η τακτική προπόνηση δύναμης μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 11% στους άνδρες και 30% στις γυναίκες.

Όταν οι άνδρες γυμνάζονταν πολύ εντατικά για 110 λεπτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 19%. Οι γυναίκες πέτυχαν αυτή την τιμή μετά από μόλις 57 λεπτά εντατικής προπόνησης.

"Το χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα από κάθε λεπτό μέτριας έως έντονης δραστηριότητας από ό,τι οι άνδρες", τονίζει η Gulati.

Η ίδια και η ομάδα της ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με τη σωματική δραστηριότητα, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για ένα θετικό αποτέλεσμα στην υγεία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Για τον Kuno Hottenrott από το Martin Luther University Halle-Wittenberg, το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη. "Εδώ και καιρό υποστηρίζω ότι οι συστάσεις για άσκηση στις κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία πρέπει να διαφοροποιούνται πιο έντονα ανάλογα με το φύλο και την ηλικία", τονίζει ο αθλητικός επιστήμονας.

Το 2008 ανέπτυξε έναν τύπο για τον υπολογισμό της ιδανικής καρδιακής συχνότητας για αθλήματα αντοχής, ο οποίος λάμβανε υπόψη τις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν σημαντικά μικρότερη μυϊκή μάζα, χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό, μικρότερες σωματικές διαστάσεις και μικρότερο όγκο αίματος από τους άνδρες, εξηγεί ο Hottenrott.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024