Πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν οι αναφορές γιατρού - μέλους του ΠΑΣΟΚ στη διαφωνία του κόμματός του στο θέμα των απογευματινών χειρουργείων.
Ο γνωστός χειρουργός Χρήστος Δερβένης (φωτογραφία δεξιά) εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για "νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς δεν είχε υλοποιηθεί".
Την ανάρτηση Δερβένη "ανέβασε" στον λογαριασμό του στο Facebook o Άδωνις Γεωργιάδης (φωτογραφία αριστερά), κάνοντας λόγο για έναν εξαιρετικό γιατρό, μέλος το ΠΑΣΟΚ, που αγαπά πραγματικά το ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το ΠΑΣΟΚ "έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του, όπως είχαν εκφραστεί εδώ και πολλά χρόνια"...
Στο σχόλιο και στην ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη απάντησε ο γραμματέας Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μπουλμπασάκος (φωτογραφία μέσο), κάνοντας λόγο για προσπάθεια του υπουργού Υγείας να δικαιολογήσει τη θέσπιση απογευματινών χειρουργείων και παραθέτοντας την παρέμβαση που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ το 2001.
Παρατίθενται αναλυτικά οι αναρτήσεις:
Άδωνις Γεωργιάδης
"Θυμάμαι, σαν σήμερα, το τηλεφώνημα του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν μόλις και είχα αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, το 2013 στη συγκυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου: 'Άδωνι να καλέσεις στο γραφείο σου τον κ. Δερβένη, είναι ένας εξαιρετικός γιατρός, μέλος το ΠΑΣΟΚ, που αγαπά πραγματικά το ΕΣΥ'.
Τον κάλεσα, εντυπωσιάστηκα και ήταν έκτοτε ένας από τους σταθερούς μου συνομιλητές.
Σήμερα, διάβασα την ανάρτησή του στο Facebook για την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ εναντίον των 'απογευματινών χειρουργείων':
Αξίζει να τη διαβάσουν αυτή την ανακοίνωση στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και τα σχόλια από κάτω, που είναι γραμμένα κυρίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μέλη του τομέα Υγείας του, κατά τα παρελθόντα έτη. Δεν γνωρίζω την κομματική τους τοποθέτηση σήμερα, αλλά το βέβαιον είναι ότι η τωρινή θέση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του, όπως είχαν εκφραστεί εδώ και πολλά χρόνια.
Θεωρώ μεγάλο κρίμα, αντί να μπορούμε να συζητήσουμε πολιτισμένα και με λογική, για ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στον βωμό μίας ανέξοδης αντιπολίτευσης, να λέμε ξανά και ξανά τα ίδια εδώ και 23 χρόνια.
Η καλόπιστη κριτική θα ήταν χρήσιμη, αφού μπορεί να μας έδειχνε πράγματα που ίσως δεν έχουμε σκεφθεί και θα μας βοηθούσε να τα διορθώσουμε.
Δεν υποκρίνομαι ότι τα ξέρω όλα, αλλά πώς να κάνω τέτοια καλόπιστη συζήτηση, όταν τα κόμματα προτιμούν να αναπαράγουν τις ίδιες αδιέξοδα κοινότυπες θέσεις ζητώντας ουσιαστικά να μην αλλάξουμε τίποτε".
Χρήστος Δερβένης
"Το έχω ξαναγράψει. Κάτι δεν πάει καλά εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Χθες ο υπεύθυνος Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος 'κατακεραυνωσε' τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη για την υπουργική απόφαση που υλοποιούσε διάταξη νόμου για τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αναρρωτιεμαι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ; Είδαν φως και μπήκαν; Δεν ήξερε ο άνθρωπος πως αυτή είναι νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς δεν είχε υλοποιηθεί; Και επι της ουσίας;
Γνωρίζουν άραγε οι υπεύθυνοι υγείας του ΠΑΣΟΚ πως είμαστε μάλλον η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν μπορούν να ασκούν είτε εντός είτε εκτός νοσοκομείου Ιδιωτικό έργο; Γνωριζουν πως η αποκλειστική απασχόληση ήταν μια ρύθμιση σωστή για τις ανάγκες της εποχής ίδρυσης του ΕΣΥ, αλλά εκτός χρόνου και τόπου σήμερα,
Έχουν υπόψη τους άλλον τρόπο ενίσχυσης των εισοδημάτων των γιατρών αφού κανένας προϋπολογισμός, και όχι μόνο ο ελληνικός, δεν μπορεί να αντέξει μισθούς που να ικανοποιούν; Στη Μεγάλη Βρετανία οι γιατροί είναι σε μακρά απεργία για αυτό ακριβώς το λόγο, αν και εκεί επιτρέπεται το ιδιωτικό επάγγελμα ελευθέρως, και εκτός νοσοκομείων του NHS.
Θεωρούν πως είναι καλύτερο οι άρρωστοι που δεν θέλουν να μπουν στη μακρά λίστα αναμονής ή επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους από συγκεκριμένο γιατρό, να προσφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία; Είναι κακό να αυξάνουν τα κρατικά νοσοκομεία τα έσοδα τους αφού θα προσελκύουν αρρώστους που αλλιώς θα προσέφευγαν στα ιδιωτικά νοσοκομεία;
Ποσο άσχετοι μπορεί να είναι που ως 'αριστεροί' δεν αντιλαμβάνονται πως η αγορά των υπηρεσιών Υγείας λειτουργεί ερήμην τους και πως μέχρι τώρα η ακαμψία του συστήματος οδηγεί σε αύξηση της πελατείας των Ιδιωτικών Νοσοκομείων; Το εκπληκτικότερο δε επιχείρημα είναι πως 'νομιμοποιείται το φακελάκι'!
Be my guest, που λένε και οι Άγγλοι! Τώρα το κατάλαβαν πως το φακελάκι όχι μόνο ζει αλλά και βασιλεύει στο ΕΣΥ! Και τι καλό έχει να νομιμοποιηθεί και να είναι η αρχή μια νέας ηθικής της εργασίας και των αμοιβών! Και τέλος για να σταματήσει επιτέλους αυτή η υποκριτική σαχλαμάρα περί Ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ! Οι Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα είναι ιδιωτικοποιημένες λόγω των αναχρονισμών και ανεπαρκειών του συστήματος με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και πολιτικών κομμάτων. Είμαστε η τελευταία χώρα στον πολιτισμένο κόσμο που οι ιδιωτικές δαπάνες αποτελούν λίγο λιγότερο από το μισό των συνολικών δαπανών για την υγεία.
Αυτό το σύστημα υπερασπίζεται η 'ψυχοπονιαρα' Αριστερά και δυστυχώς σε αυτή τη λογική προσχωρεί και το ΠΑΣΟΚ, από άγνοια και ιδεοληψία. Λειτουργεί έτσι αντικειμενικά εναντίον του Δημοσίου Συστήματος και των πολιτών που το έχουν ανάγκη. Ας ξυπνήσουν λοιπόν γιατί ο Αδ Γεωργιαδης σε λίγο θα είναι ο 'αριστερός' κι αυτοί μίζεροι υπερασπιστές ενός οπισθοδρομικού συστήματος που, φεύ, το υπερασπίζονται μετά μανίας οι ιδιώτες, παραγωγοί υγείας και γιατροί! Γιατί άραγε";
Γιώργος Μπουλμπασάκος
"Κρείττον του λαλείν το σιγάν.
Ο κ. Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την θέσπιση απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, χρησιμοποίησε πρώτα την υπουργική απόφαση του 2001 επί υπουργίας Α. Παπαδόπουλου και μετά κατέφυγε σε κάποια σχόλια του κ. Δερβένη και τα οποία αναπαράγει στην ιστοσελίδα του.
Προκειμένου να είμαστε ακριβείς και τεκμηριωμένοι για την ουσία του θέματος παραθέτω τα επίμαχα σημεία της νομοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων. Το πρώτο αφορά την υπουργική απόφαση του 2001.
Άρθρο 4
Στο απογευματινό ωράριο μπορούν να διενεργούνται σε εξωτερικούς ασθενείς μικρές χειρουργικές επεμβάσεις εντός ή εκτός του χειρουργείου, που δεν απαιτούν νοσηλεία καθώς και επεμβάσεις μικρής και μεσαίας βαρύτητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Για τις χειρουργικές επεμβάσεις, που διενεργούνται στο απογευματινό ωράριο, κατατίθεται από το νοσοκομείο στον ειδικό λογαριασμό μέρος του εισπραττόμενου νοσηλίου, το ύψος του οποίου καθορίζεται ως εξής:
Για μικρή επέμβαση εντός ή εκτός του χειρουργείου, που δεν απαιτεί νοσηλεία: 50 ευρώ Για επεμβάσεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς:
- Μικρή επέμβαση100 ευρώ.
- Μεσαία επέμβαση150 ευρώ.
Για μικρές ή μεσαίες επεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο κατά την Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ4α/οικ. 1320/ 1998, όπως κάθε φορά ισχύει, κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο, κατατίθεται στον ειδικό λογαριασμό ποσοστό 20% του αντίστοιχου κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου.
Αυτή η απόφαση δεν προχώρησε, και μετά πολλά χρόνια επανήλθε η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων με νόμο επί υπουργίας κ. Βορίδη το 2014.
Φυσικά για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να οριοθετήσουμε και το τελείως διαφορετικό περιβάλλον που έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις.
Θυμίζω ότι οι δαπάνες Υγείας το 2000 ήταν 9,4% του ΑΕΠ ενώ σήμερα 7,8% έναντι 9,9% του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. Επίσης τότε είχαμε πάνω από 80.000 χιλιάδες προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενώ σήμερα λίγο πάνω από 70.000 χιλιάδες και μάλιστα σημαντικό ποσοστό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Φυσικά είμαστε υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό. Η σημερινή κατάσταση των νοσοκομείων - και σε αυτό υπάρχουν ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ - δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προυποθέσεις για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
Άλλωστε όλοι οι φορείς της ιατρικής κοινότητας αυτό ισχυρίζονται, όπως και κορυφαίοι συνδικαλιστές της Ν.Δ. Είναι αυτονόητο ότι σε ένα σύστημα Υγείας που έχει τις ψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν θα υποχρεώσουμε τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το 2001 η προσπάθεια αφορούσε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και είναι χαρακτηριστική η φράση του Α. Παπαδόπουλου για την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.
Δεν μπορεί κανείς να λέει 'Είμαι διευθυντής μιας μεγάλης πανεπιστημιακής κλινικής σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και ταυτόχρονα είμαι και διευθυντής σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο'.
'Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, είναι ανήθικο'.
Σε αντίθεση τώρα, με τους νόμους της Ν.Δ έχουμε κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης και είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα ήταν σωστά καμωμένα με την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. Μπορώ να επισημάνω ένα σημαντικό λάθος που έχει να κάνει με την αμοιβή των γιατρών που είναι συνδεδεμένη με το ύψος του κόστους της εξέτασης. Έτσι δυστυχώς δημιουργήθηκε μια ελίτ γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που έχει υπέρογκες αμοιβές. Δυστυχώς πολλοί εξ αυτών σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο.
Κατά συνέπεια η ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού υπεύθυνου και του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ δικαίως μιλάει για ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Όσον αφορά τις προβλέψεις του κ. υπουργού για τα εκλογικά ποσοστά μας, κοντός ψαλμός αλληλούια και μέμνησο τω Δούκα".
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι