Η "εγκεφαλική ομίχλη" είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη θόλωση της συνείδησης που μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη, ως συνέπεια των λοιμώξεων από κορωνοϊό.

Ικανότητες όπως ο σχεδιασμός, η μνήμη ή η συγκέντρωση μπορεί να επηρεαστούν σοβαρά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαταραχή του συστήματος παροχής αίματος στον εγκέφαλο λόγω της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός γίνεται πιο διαβλητός και είναι λιγότερο ικανός να θωρακίσει τον εγκέφαλο από παθογόνους μικροοργανισμούς, τοξίνες και άλλες ουσίες στο αίμα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές δρ Dr. Matthew Campbell από το Trinity College του Δουβλίνου και Dr. Colin Doherty από το νοσοκομείο St James's στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) στο περιοδικό "Nature Neuroscience".

"Για πρώτη φορά καταφέραμε να δείξουμε ότι τα αιμοφόρα αγγεία που παρουσιάζουν διαρροή στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σε συνδυασμό με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι η κύρια αιτία της εγκεφαλικής ομίχλης που συνδέεται με την Long CoViD, εξήγησε ο Campbell.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχαν ήδη αρχίσει να διερευνούν αυτή τη μορφή θόλωσης της συνείδησης, γνωστή και ως "εγκεφαλική ομίχλη", στα αρχικά στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, αναλύοντας δείγματα αίματος από 76 ασθενείς με CoViD στο νοσοκομείο St James's.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης S100-Beta, η οποία είναι, μεταξύ άλλων, δείκτης διαταραχής του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι το όριο μεταξύ της κυκλοφορίας του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ειδικά κύτταρα στο εξωτερικό του αγγειακού τοιχώματος επιτρέπουν μόνο σε ορισμένες ουσίες να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

Αυτό προστατεύει τον εγκέφαλο από βλαβερές ουσίες και παθογόνους μικροοργανισμούς.

Εάν ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός διαταραχθεί, ουσίες που διαφορετικά θα ήταν θωρακισμένες εισέρχονται στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αποσαφηνίσουν τον ακριβή μηχανισμό αποδυνάμωσης αυτού του συστήματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών