Για τους γονείς, το πρώτο κλάμα του μωρού αποτελεί μεγάλη πηγή ευχαρίστησης. Το ξεκάθαρο σημάδι της ζωής είναι η αρχή μιας ισόβιας ασυνείδητης διαδικασίας - της ανεξάρτητης αναπνοής.

Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία προσπαθούν να ταξινομήσουν την ακουστική αυτού του σήματος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί αυτός ο "ηχητικός έλεγχος" για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη λειτουργία των πνευμόνων του νεογέννητου μωρού στο μέλλον, εξήγησε ο Florian Pokorny σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει μόλις ξεκινήσει.

Το αντανακλαστικό κραυγής του νεογέννητου εξασφαλίζει ότι ένα μέρος του εκπνεόμενου αέρα ταλαντεύεται πίσω από τον λάρυγγα, το αμνιακό υγρό πιέζεται έξω από τους πνεύμονες στον περιβάλλοντα ιστό και τελικά φρέσκος αέρας μπορεί να εισέλθει στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κλινικού Τμήματος Φωνητικής και του Κλινικού Τμήματος Μαιευτικής και Νεογνολογίας, θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα με αυτό: "Το όραμά μας είναι ότι στο μέλλον η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου, ιδίως η λειτουργία των πνευμόνων, θα μπορεί να προσδιορίζεται με αυτόματη αναγνώριση με βάση τη φωνή", εξήγησε ο υπεύθυνος του έργου Florian Pokorny από το Κλινικό Τμήμα Φωνητικής.

"Η πρώτη κραυγή του νεογέννητου είναι ένα σημαντικό βήμα, γι' αυτό και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώτοι ήχοι έχουν ληφθεί υπόψιν μόνο σε λίγες επιστημονικές δημοσιεύσεις μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Pokorny., ο οποίος πιστεύει ότι η πιλοτική μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει "ένα πρώτο ορόσημο στην αρχική αξιολόγηση των πρόωρων μωρών".

Ένα παράδειγμα: "Οι γιατροί πρέπει να αξιολογήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αν η ανάπτυξη των πνευμόνων έχει ολοκληρωθεί και αν παράγεται επαρκής επιφανειοδραστική ουσία από τα πνευμονικά κύτταρα.

Η ουσία αυτή επιτρέπει στους πνεύμονες να αναπτυχθούν σωστά. Εάν υπάρχει ανεπάρκεια, απαιτείται παρέμβαση".

Οι νεογνολόγοι θα άκουγαν τους ήχους του μωρού όταν έκαναν την αξιολόγηση. Στο μέλλον, η μηχανική ακοή θα μπορούσε να παρέχει υποστήριξη εδώ, εξήγησε ο φωνίατρος.

Ως πρώτο βήμα, το διεπιστημονικό πρόγραμμα θέλει να διερευνήσει πώς διαφέρει η ακουστική του πρώτου κλάματος και των φωνητικών εκφράσεων στα πρώτα λεπτά της ζωής. Για τον σκοπό αυτό, το πιλοτικό πρόγραμμα θα καταγράψει αρχικά τις πρώτες κραυγές περίπου 20 τελειόμηνων και πρόωρων μωρών.

"Φυσικά, αυτό είναι εφικτό μόνο με τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων", διαβεβαίωσε ο Pokorny. Τέλος, στόχος είναι να αξιολογηθεί κατά πόσον η τυποποιημένη ηχογράφηση είναι εφικτή ακόμη και στην περίπτωση του τοκετού. Οι ακουστικές διαφορές που θα καταγραφούν, θα χαρακτηριστούν στη συνέχεια διεξοδικά. Από αυτό θα πρέπει να είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πνευμονική λειτουργία σε περαιτέρω βήματα.

"Θα μπορούσα να φανταστώ ότι τέτοιες συσκευές θα είναι διαθέσιμες στις αίθουσες τοκετού σε δέκα χρόνια", δήλωσε με αισιοδοξία ο Pokorny. Ωστόσο, θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος μέχρι να γίνουν οι πρώτες καταγραφές για το πιλοτικό πρόγραμμα:

"Εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε τις συνθήκες πλαισίου, για παράδειγμα, πώς να ελαχιστοποιήσουμε τον ενοχλητικό θόρυβο του περιβάλλοντος και πώς να ευθυγραμμίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μικρόφωνα.

Ο ερευνητής έχει ήδη πραγματοποιήσει μια πρώτη καταγραφή - κατά τη γέννηση του δικού του παιδιού. "Οι συμμετέχοντες γονείς λαμβάνουν επίδομα εξόδων - και φυσικά ένα αντίγραφο του πρώτου κλάματος του παιδιού τους", κατέληξε ο Pokorny.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας