Η πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση αποδεικνύεται κρίσιμη για την ανάπτυξη των αισθήσεων της όσφρησης και της αφής.

Όπως έδειξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH) σε μελέτη σε νεογέννητα ποντίκια, ο εγκέφαλος αντιδρά ειδικά στις οσμές και την αφή κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού παραθύρου. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του UZH, τα ερεθίσματα οσμών στον εγκέφαλο νεογέννητων ποντικιών προκαλούν δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που επεξεργάζονται την αφή.

Τα πειράματα επιβεβαίωσαν ότι τα ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε μυρωδιές την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους είχαν επίσης φτωχότερη αίσθηση της αφής αργότερα στη ζωή τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο αισθήσεων και στην ανατομία του εγκεφάλου, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους στο περιοδικό "Science".

Την πρώτη εβδομάδα της ζωής, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σειρά από νευρικές συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που επεξεργάζονται την αίσθηση της όσφρησης και την αίσθηση της αφής. Οι συνδέσεις αυτές εξαφανίστηκαν και πάλι μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αν και τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια, προηγούμενα ευρήματα δείχνουν ότι παρόμοιες διαδικασίες λαμβάνουν χώρα και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Η γνώση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πρόωρα μωρά που τοποθετούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου στερούνται ένα φυσιολογικό αισθητηριακό περιβάλλον, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Θεοφάνης Καραγιάννης.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αφήσει μακροπρόθεσμα ίχνη. Η θεραπεία με κατάλληλα οσφρητικά ερεθίσματα θα μπορούσε να προσφέρει μια θεραπεία, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας