Το κουβάρι των ατιμολόγητων υλικών που κυκλοφορούν στα νοσοκομεία δεσμεύτηκε να ξεδιαλύνει ο υπουργός Υγείας το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς πιστώσεις που δόθηκαν για να ελαφρύνει το συγκεκριμένο βάρος κατευθύνθηκαν όπως δείχνουν και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του αλλού. Το που; το ψάχνει.
Το θέμα των ατιμολόγητων υλικών ήταν από τα βασικά που συζητήθηκαν στη πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, στους οποίους δεσμεύτηκε ότι λύση θα δωθεί ακόμη και αν αυτή οδηγήσει σε καρατομήσεις.
Μπορεί να δόθηκαν πιστώσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία στα τέλη του 2023, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ ήταν για τα ατιμολόγητα ιατροτεχνολογικά υλικά, όμως αυτά σε αρκετές περιπτώσεις δημόσιων δομών αντί να μειωθούν αυξήθηκαν. Η μείωση του όγκου των οφειλών που επιτεύχθηκε (από τις παραπάνω πιστώσεις) στα ατιμολόγητα υλικά ήταν της τάξεως του 12% (αφορά την πρώτη δεκάδα των νοσοκομείων με τις περισσότερες οφειλές σε ατιμολόγητα υλικά).
Ποια νοσοκομεία μείωσαν την οφειλή και ποια την αύξησαν;
Σημαντική επιτυχία με δραστική μείωση αυτού του κόστους πέτυχε σύμφωνα με τα στοιχεία μας το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο "Ευαγγελισμός", ο οποίος από την πρώτη θέση που ήταν "έπεσε" στην τέταρτη θέση μειώνοντας το σχετικό χρέος κατά 38%. Μικρότερη μείωση πέτυχαν το "Ιπποκράτειο" (-30%), το "Αττικόν" (-17%), το ΓΝΑ "Λαϊκό" (-9%) και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας -7%.
Στον αντίποδα, με σημαντική αύξηση στα ατιμολόγητα υλικά ήταν το "Γεννηματάς" με συν 18%, το Πανεπιστημιακό Ρίου με συν 17%, το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας "Αγ. Παντελεήμων" - Γ.Ν. Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα" συν 10%, το ΝΙΜΙΤΣ συν 13% και το "Σωτηρία" συν 32%.
1 χρόνο για έκδοση τιμολογίου συν 1 για αποπληρωμή του τιμολογίου
Θυμίζουμε ότι ατιμολόγητα ιατρικά υλικά αφορούν είδη που παραγγέλνονται με τη διαδικασία του επείγοντος, λ.χ. για τις ανάγκες εκτάκτων χειρουργείων, για τα οποία η παραγγελία προς τους προμηθευτές δίνεται από τα νοσοκομεία. Η καθυστέρηση έκδοσης τιμολογίου συνήθως είναι πολύμηνη, ξεπερνά τον χρόνο και χρειάζεται ένας επιπλέον χρόνος για να πληρωθεί ο προμηθευτής. Το χρέος των ατιμολόγητων υλικών από 39 εκατ. ευρώ το 2021, ανέβηκε στα 71 εκατ. ευρώ το 2022 και οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι ότι έγινε τριψήφιο νούμερο.
Παρόμοια εικόνα, μας λένε οι πηγές μας, παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία (είτε άνοδο στην οφειλή από τα ατιμολόγητα υλικά είτε μείωση), ενώ υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα που δεν έχουν καθόλου χρέος (ατιμολόγητων υλικών), αλλά από την άλλη έχουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους σε ιατροτεχνολογικά υλικά από τα τέλη του 2022.
Οι νοσοκομειακές οφειλές και τα ατιμολόγητα υλικά, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, αποτελούν συνεχώς διογκούμενα προβλήματα και χρόνιες παθογένειες - περίπου 20ετίας για τις νοσοκομειακές οφειλές και 10ετίας για τις ατιμολόγητες προμήθειες - που δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολύ, παρά τις συζητήσεις και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Από το 2018 μέχρι σήμερα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν υπερτετραπλασιαστεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατρικών προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας. Η αύξηση έφτασε το 349%.
Αναλυτικότερα, η μεταβολή στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων από τον Δεκέμβριο του 2018 στον Δεκέμβριο του 2019 ήταν συν 17% (από τα 294 εκατ. στα 344 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2020 ανέβηκαν στα 502 εκατ. ευρώ (+46%), τον Δεκέμβριο του 2021 στα 606 εκατ. ευρώ (+21%), τον Δεκέμβριο του 2022 στα 909 εκατ., ευρώ (+ 50%) και τον Δεκέμβριο του 2023 στο 1,319 εκατ. ευρώ (+45%).
Παράλληλα, έχει επιμηκυνθεί και ο μέσος όρος των ημερών που απαιτούνται για να πληρωθούν οι εταιρείες μετά την πώληση - τιμολόγηση. Στις 30/9/2019: ήταν 216, στις 30/9/2023 ανέβηκε στις 274 και στις 31/12/2023 στις 296 ημέρες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πορτογαλία: Μια εστία της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο
Το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ [μελέτη]
Χυμός δαμάσκηνου: Ποια είναι τα οφέλη του