Εκρηκτικό είναι το κλίμα ανάμεσα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ με τη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς οι πρώτοι τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης του ελέγχου των δαπανών του Οργανισμού, ενώ παράλληλα καλούν όλο το ανθρώπινο δυναμικό να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του Οργανισμού. 

Σε επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

"Με μια τροπολογία στο Ν.5086/2024 (άρθρο 34), κυβέρνηση και Διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αλλαγή της φυσιογνωμίας του Οργανισμού, την παράδοση του κλινικού, διοικητικού ελέγχου και της εκκαθάρισης του συνόλου των δαπανών του σε Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (ΙΕΕ). Μετά την αιφνιδιαστική παρέμβασή μας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στις 15/2/2024 και το τριήμερο (20, 21 και 22/02/2024) συναντήσεων του Δ.Σ με τη Διοικήτρια του Οργανισμού, υπηρεσιακούς παράγοντες και συναδέλφους στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού αλλά και με συλλόγους ασθενών, σχετικά με το θέμα, ενημερώνουμε ότι: 

- Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της Διοικήτριας πως τίποτα δεν θα αλλάξει για τους εργαζόμενους στερούνται αντικειμενικής βάσης. Η τροπολογία που ψηφίστηκε, την κατάργηση της οποίας ζητήσαμε και για την οποία η Διοικήτρια εμμένει να παραμείνει ως έχει, είναι σαφής στη διατύπωσή της. Αναφέρεται στον κλινικό και διοικητικό έλεγχο και την εκκαθάριση των δαπανών Υγείας και αφορά όλες τις κατηγορίες παρόχων και παροχών. Δεν είναι τυχαίο ότι υποψήφιοι ιδιωτικοί ελεγκτικοί φορείς, σύμφωνα με την τροπολογία, μπορούν να είναι όχι μόνο αυτοί που ειδικεύονται στον κλινικό έλεγχο αλλά και άλλοι που ειδικεύονται γενικότερα στον έλεγχο δαπανών υγείας. 

- Η κατ’ αρχήν, όπως φαίνεται, εφαρμογή του νόμου στον έλεγχο των δαπανών ιδιωτικών κλινικών, δεν αναιρεί τη δυνατότητα που ο νόμος προσφέρει στο ΔΣ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να εισηγείται και ο Υπουργός Υγείας να αποφασίζει, τμηματικά την παράδοση του συνόλου του ελέγχου και της εκκαθάρισης στους ιδιώτες. Ήδη η Διοικήτρια μας ανέφερε ότι ανάλογα με τις ανάγκες ο έλεγχος αυτός θα επεκταθεί μετά τις κλινικές και στα Κέντρα Αποκατάστασης και τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες. Αυτό που θα απομείνει στο τέλος στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι η υπογραφή του εντάλματος πληρωμής, μιας δηλαδή λευκής επιταγής από το λογιστήριο της Κεντρικής Υπηρεσίας, για δαπάνες που θα έχουν συμφωνήσει από κοινού ένας ιδιώτης πάροχος και ένας ιδιώτης ελεγκτής. 

- Η αντίθεση του Δ.Σ. των εργαζομένων στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν αφορά την έκταση της παράδοσης του ελέγχου των δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (ΙΕΕ) αλλά αυτή καθεαυτή την εκχώρηση της αρμοδιότητας. Πεποίθησή μας είναι ότι ο έλεγχος των δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φυσικά και πρέπει να ενταθεί και να εκσυγχρονιστεί, να γίνει πιο αποτελεσματικός αλλά κυρίως να παραμείνει δημόσιος. Οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που έχουμε κατά καιρούς προτείνει την ενεργοποίηση του ελέγχου στο πεδίο (επί τόπου) όπως αναφέρεται σε διάταξη του ΕΚΠΥ από το 2018 και παραμένει ανενεργή. 

-Δεν αποδεχόμαστε το επιχείρημα της τεχνογνωσίας που δήθεν κατέχουν οι ΙΕΕ, όπως εμφατικά αναφέρει η Διοικήτρια. Χωρίς τη γνώση των ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των στελεχών και των υπαλλήλων του, ο έλεγχος των ιδιωτών θα είναι ένα «άδειο πουκάμισο». Πάει πολύ να μας πουλήσουν για δική τους, τη γνώση που θα πάρουν από εμάς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

- Δεν θα συμφωνήσουμε ούτε και με το επιχείρημα της οικονομικότερης λύσης, που κατά κόρον χρησιμοποιεί η Διοίκηση σε κάθε ενέργειά της. Είναι σπατάλη κατά την άποψη της Διοίκησης να διατηρηθούν οι 14 ΠΕ.ΔΙ., τα 111 Τμήματα και τα 5 Αποκεντρωμένα Γραφεία στο νέο Οργανόγραμμα του Οργανισμού, είναι σπατάλη η ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού για αυτό και καταργήθηκε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, είναι σπατάλη η δημιουργία Φαρμακείων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε κάθε νομό και η πρόσληψη επικουρικών φαρμακοποιών που θα τα στελεχώσουν, είναι σπατάλη η δημιουργία ιατρικής υπηρεσίας ελέγχου των παροχών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δεν είναι σπατάλη ο ετήσιος προϋπολογισμός ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για ένα μόνο έργο από ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει να ελέγξει ένα μικρό ποσοστό των δαπανών του και βεβαίως δεν είναι σπατάλη ο ψηφιακός μετασχηματισμός ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ. Με 20 εκατ. ευρώ προσλαμβάνουμε άνετα 500 ιατρούς με πολύ καλό μισθό που θα μπορούσαν να αναλάβουν αποκλειστικά την προάσπιση των συμφερόντων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απέναντι στους παρόχους, όπως το κάνει ήδη η μικρή ομάδα ιατρών που μας επέτρεψαν οι κυβερνήσεις να παραμείνουνστον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία σχετικά με την πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών της οποίας η συγκρότησή από 2 (!) μέλη, 1 ιατρό εκπρόσωπο του ιδιωτικού ελεγκτικού φορέα και 1 ιατρό του εκάστοτε παρόχου, αποτελεί παγκόσμια πρώτη. Ελέγχεται επίσης ως προς το ασυμβίβαστο η χρήση των ίδιων ελεγκτικών μηχανισμών τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στις κλινικές, αφού όπως ισχυρίζεται η Διοίκηση θα χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους ελεγκτές που δουλεύουν ήδη για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Στις 21/02/2024 και με αφορμή τα σχέδια για Realtime έλεγχο από ΙΕΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ συναντήθηκε με Συλλόγους Ασθενών εγκαινιάζοντας μια νέα, αναγκαία συνεργασία με το πιο ευαίσθητο κομμάτι των πολιτών, τους χρόνια πάσχοντες. Η συνάντηση και συνεργασία αυτή είναι επιτακτική ανάγκη καθώς οι επιπτώσεις της τροπολογίας ξεπερνούν τα στενά όρια των κεκτημένων των εργαζομένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αγγίζουν το σύνολο των πολιτών άρα και εμάς τους ίδιους μέσα σε αυτούς. Η κυβέρνηση, όπως έχει φανεί τον τελευταίο καιρό, αναζητά τρόπους για να μεταφέρει το κόστος της «υπερβάλλουσας» (σύμφωνα με τα όρια της) δαπάνης υγείας, στους ασφαλισμένους. Αυτό έκανε με την αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στα γενόσημα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, αυτό επιχειρεί να κάνει και τώρα με την ανάθεση του ιατρικού έλεγχου σε ΙΕΕ. 
Στη βάση αυτής της συζήτησης υιοθετήσαμε με τους Συλλόγους των ασθενών ένα δίπτυχο διεκδικήσεων:

1. Συμβάσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τις Κλινικές στη βάση του πραγματικού δυναμικού τους. Δωρεάν διάθεση συγκεκριμένου αριθμού κλινών νοσηλείας αλλά και ΜΕΘ προκειμένου να έχει σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και διαφάνεια στη διαθεσιμότητά τους. Όχι στην αναγκαστική αναβάθμιση θέσης. 
2. Καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων κατά την έναρξη και κατά τη διάρκεια λήψης υπηρεσιών υγείας σε Ιδιωτικές Κλινικές εφόσον ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο (realtime) θα έχει αποφανθεί για το ιατρικώς αναγκαίο και κατάλληλο (βάσει των παραδοχών της διεθνούς ιατρικής και δεοντολογίας) για την περίπτωση του κάθε ασφαλισμένου το οποίο και θα πρέπει να αποζημιώσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. "

Στην πορεία προς την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 29 Μαρτίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν ανά Διεύθυνση σε όλη την Ελλάδα για την τροπολογία και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ελέγχου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να συμμετέχουν όλοι στη Γενική Συνέλευση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές