Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΑ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Αμφιθεάτρου του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024.

Την Ημερίδα προλόγισε η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., η οποία αναφέρθηκε στη γιορτή της γυναίκας καθώς και στη σημασία της επιστήμης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, των γυναικολογικών καρκίνων, ενώ εξήγησε τη σημασία της ένταξης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ημερίδα «Γυναίκα και Καρκίνος» καθώς είναι ολοένα και αυξανόμενα τα σχετικά περιστατικά στο γυναικείο πληθυσμό.  

Η κα Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπώντας την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην Ημέρα της Γυναίκας και στην ανάγκη υποστήριξης των γυναικών. Εξήρε το έργο του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο, αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση του Συλλόγου, ενώ δήλωσε συγκινημένη που συμμετέχει σε αυτό το κάλεσμα αφύπνισης με έμφαση την πρόληψη κατά του καρκίνου. Ο καρκίνος αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου για τον καρκίνο επιτακτική. Αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο δράσης του 2024 καθώς και στο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η Δρ. Π. Ζησιμοπούλου, κατ’ ανάθεση Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ (Ε.Ι.Π.), τόνισε  ότι με χαρά το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ φιλοξενεί την Ημερίδα. Το Ε.Ι.Π. ως κοινωφελές ίδρυμα υποστηρίζει τέτοιες δράσεις και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση.

Το Προεδρείο τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος - Ογκολόγος, Διευθυντής Α' Παθολογικό Τμήμα, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και ο κ. Αντώνης Χαρλαύτης, Χειρούργος Μαστού Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας».

Στη συνέχεια, οι γυναίκες ασθενείς αναφέρθηκαν στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα προβλήματα των ασθενών. Η συντονίστρια κα Φωτεινή Φλουρή επισήμανε την ανάγκη η ιατρική να γίνει πολύ πιο ανθρωποκεντρική. Η κα Στέλλα Ρουμελιώτη αναφέρθηκε στο φόβο που ένιωσε στο άκουσμα της διάγνωσης, στην ανάγκη της για βοήθεια και στη συμπαράσταση που πήρε από τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. Η κα Ειρήνη Λιονάκη αναφέρθηκε στη νόσο, στις υποτροπές, στον τρόπο που το αντιμετώπισε καθώς και στο σύνολο των υποτροπών που είχε. Τόνισε τη σημασία της στήριξης του οικογενειακού περιβάλλοντος και των ιατρών με ενσυναίσθηση. Η κα Ελένη Μάνεση αναφέρθηκε στους καρκίνους που είχε πάθει. Ο ασθενής αφήνεται επί της ουσίας στα χέρια του Θεού και των γιατρών και τους ευχαριστεί και τους δύο. Τόνισε τη σημασία της πρόληψης και την αξία του να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Ακολούθως , ο κ. Αντώνης Χαρλαύτης, Χειρουργός Μαστού Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» αναφέρθηκε διεξοδικά στη γυναίκα και στον καρκίνο του μαστού. Επισήμανε τη σημασία του προληπτικού ελέγχου επισημαίνοντας το διαχωρισμό πληθυσμιακού και ατομικού. Ανέπτυξε τις σύγχρονες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης καθώς και τη συμβολή της γενετικής στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Τέλος, ανέπτυξε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής αντιμετώπισης σήμερα.

Η κα Ιωάννα Τσιαούση, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, MD, PHD, MSc, MBA, Πρόεδρος της «Women’s Health First» Fellow of the European Committee of Sexual Medicine (FECSM)  λόγω έκτακτων ανειλημμένων υποχρεώσεων του κ. Δημήτρη Παπαθεοδώρου, Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργού Γυναικολόγου Ογκολόγου, Επιστημονικού Υπεύθυνου Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», που δεν μπόρεσε να παραστεί, αναφέρθηκε στους γυναικολογικούς καρκίνους. Συγκεκριμένα, μίλησε για την HPV λοίμωξη και τη σημασία του εμβολίου, καθώς η HPV λοίμωξη είναι η μοναδική αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για τον καρκίνο της μήτρας ο υπέρηχος είναι ικανός να τον ανιχνεύσει και μια μικρή επέμβαση έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Για τον καρκίνο των ωοθηκών πρέπει να γίνεται συχνός έλεγχος, ιδανικά ανά εξάμηνο με υπέρηχο και συνδυασμό δεικτών, καθώς μπορεί να γίνει θανατηφόρος.

Η κα Γεωργία Χαρδαβέλλα, MD, MSc, PhD, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α' στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», ανέφερε ότι η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων καρκίνου πνεύμονα είναι ανησυχητική για τις γυναίκες. Περίπου 20% των γυναικών με καρκίνο πνεύμονα δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 9%.Tα ποσοστά διάγνωσης καρκίνου πνεύμονα στις γυναίκες έχουν αυξηθεί κατά 84% τα τελευταία 40 χρόνια ενώ έχουν μειωθεί κατά 36% στους άνδρες. Ωστόσο οι γυναίκες φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ογκολογικές θεραπείες καρκίνου πνεύμονα έναντι των ανδρών χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ερμηνεία για αυτό. Επίσης φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου πνεύμονα έναντι των ανδρών. Παράλληλα, βρίσκονται αντιμέτωπες με το ευαίσθητο ζήτημα διατήρησης γονιμότητας το οποίο δεν προσφέρεται πάντα σαν εναλλακτική από τα υπάρχοντα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η κα Μαρία Θεοχάρη, Παθολόγος - Ογκολόγος, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ογκολογία, επισημαίνοντας την πιο γρήγορη διάγνωση στην Αγγλία αλλά την πιο γρήγορη αντιμετώπιση στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις θεραπείες, στην ανοσοθεραπεία, στις εξελίξεις που τρέχουν. Όλοι ασχολούνται με το θεραπευτικό πεδίο, υπάρχει μια άνεση θεραπευτική. Λείπει, όμως, η ενσυναίσθηση που να οδηγήσει τον ασθενή από τη διάγνωση στη θεραπεία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν έναν ιδιαίτερα πολύπλευρο ρόλο.

Η κα Δέσποινα Κατσώχη, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Πρόεδρος ΑΚΟΣ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTH Aachen-Germany FEBU, επισήμανε ότι οι γυναίκες ανθίζουν μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους τους. Με τον προληπτικό έλεγχο διαγιγνώσκεται εγκαίρως περί το 70%. Το κάπνισμα επηρεάζει πολύ. Αναφέρθηκε στην ακτινοθεραπεία και στις θεραπείες που υπάρχουν. Είναι σημαντική η αξιολόγηση του τι μπορούν να δεχθούν ως θεραπεία. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ επισήμανε την αξία της βραχυθεραπείας ως συμπλήρωμα εκ του εγγύς, για να συμπληρώσει τα σημεία υψηλού κινδύνου με δόσεις ακτινοθεραπείας είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με την εξωτερική ακτινοθεραπεία.

Η κα Ιωάννα Τσιαούση, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, MD, PHD, MSc, MBA, Πρόεδρος της «Women’s Health First» Fellow of the European Committee of Sexual Medicine (FECSM) ανέφερε ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι πολύ παραπάνω από την απλή ικανότητα να έχει κανείς σεξουαλική επαφή. Αποτελεί για την κάθε γυναίκα σημαντικό στοιχείο για να καλύψει τις περισσότερες από τις πιο θεμελιώσεις ανάγκες της ανθρώπινης ύπαρξης και βοηθά να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις της ζωής, στην επίτευξη συναισθηματικής εγγύτητας με τον σύντροφο, στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθηση που οδηγεί τελικά σε καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία.

Η κα Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και  Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, ανέλυσε με κατανοητό τρόπο το εργαστήριο κυτταρικής θρέψης, τις τεχνικές ισορροπίας της φυσιολογίας. Τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα, όπως πώς ισορροπούμε μετά τη θεραπεία, πώς θα πετύχουμε την βέλτιστη ομοιόσταση του οργανισμού ξεκλειδώνοντας τα πολύτιμα μυστικά που το σώμα μπορεί να προσφέρει ως δώρα στις δύσκολες στιγμές.

‘’Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» ευχαριστεί τους διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς που μοιράστηκαν μαζί μας τις νέες εξελίξεις στις θεραπείες των καρκίνων που αγγίζουν περισσότερο τις γυναίκες όπως, επίσης, και τους χορηγούς της Ημερίδας’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι