Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η Β΄νεφρολογική Κλινική του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Α’ νεφρολογική, την Α’ παθολογική κλινική του ΑΠΘ, τον σύλλογο νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και το European Association of Rehabilitation in CKD, διοργάνωσαν στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ επιστημονική ημερίδα με θέμα "Θεραπευτικές παρεμβάσεις που δρουν ευνοϊκά στην ποιότητα ζωής ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο".

Η πρωτοβουλία ανήκε στον  καθηγητή νεφρολογίας, Διευθυντή Β΄ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Βασίλειο Λιακόπουλο.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ. Φιλόθεος και ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος μάλιστα έχει μιλήσει δημόσια για την προσωπική του περιπέτεια.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο υπουργός επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονιστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, υπογράμμισε "την ανάγκη εφαρμογής μέτρων και πολιτικών τόσο από πλευράς ιατρικής κοινότητας, για την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία και καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, δεδομένου ότι σήμερα έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας από ποτέ, όσο και από πλευράς Πολιτείας για καλύτερες υπηρεσίες και προσβασιμότητα".

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δράσεις, λέγοντας ότι "είναι προτεραιότητά μας να κάνουμε - όπως προτάσσει και η σημερινή παγκόσμια ημέρα- την ισότιμη πρόσβαση πράξη. Όλοι μας, άτομα με χρόνιες παθήσεις, με αναπηρίες ή χωρίς, έχουμε ίσα δικαιώματα και οφείλουμε εμείς, ως Πολιτεία, να τα εξασφαλίσουμε οριζόντια, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις". 

"Με την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που θα ανακοινώσουμε σύντομα, θέτουμε τον στόχο της διπλής σύγκλισης. Τι σημαίνει αυτό; Να προσπαθούμε διαρκώς να μειώνουμε -ώσπου να εξαλείψουμε- τις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία σε δείκτες ποιότητας ζωής, ισότητας και πρόσβασης, τόσο ως προς τον γενικό πληθυσμό της χώρας όσο και ως προς τα άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και έγιναν αρκετά βήματα τα τελευταία 5 χρόνια, ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε", κατέληξε.

Νωρίτερα, ο κ. Παπασταύρου είχε προαναγγείλει ότι η εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιου του Μαρτίου και αμέσως μετά θα τεθεί σε  δημόσια διαβούλευση.

Στοιχεία για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο

• H Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι μια συχνή και υποδιαγνωσμένη πάθηση
• Αφορά περίπου στο 10% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς.
• Σε τελικό στάδιο και ανάγκη υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας (αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση) βρίσκονται σήμερα περίπου 13000 ενώ περίπου 3000 είναι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια