Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, διοργανώνουν την Τετάρτη τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, κόντρα στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για "αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων", επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους υγειονομικούς αλλά και τους χρήστες Υγείας να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/3 και ώρα 13.30 στο υπουργείο Υγείας.

Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, η ΟΕΝΓΕ σε επικοινωνία με τους νομικούς της συμβούλους ήδη συντάσσει και νομική προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ 5/2/24 περί απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Η ΟΕΝΓΕ επίσης ενημερώνει πως με παρόμοιο τρόπο θα παρεμβαίνει και σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί ακόμα και η σχετική ΚΥΑ (πχ παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κλπ.)".

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ένωση Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία καλεί τα μέλη της να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. 

Δυσανεξία

Για δυσανεξία της ΝΔ στα δημόσια αγαθά, κάνει λόγο το Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Η πρώτη απόπειρα κατεδάφισης του ΕΣΥ επιχειρήθηκε το 1991 επί πατρός Μητσοτάκη. Στέφθηκε με αποτυχία. Όμως η οικογένεια και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί καραδοκούσαν. Η δεύτερη απόπειρα ξεκίνησε από τον υιό Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019. Και πάλι η πανδημία ανέστειλε τα σχέδια του, επειδή το ΕΣΥ σήκωσε όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης και η αξία του αναγνωρίστηκε καθολικά από την κοινωνία, ακόμα και από τους θιασώτες του ιδιωτικού τομέα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη χειροκρότησε υποκριτικά το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά στην πράξη το εγκατέλειψε, το άφησε να ψυχορραγεί εξουθενωμένο και περίμενε την κατάλληλη στιγμή. 

Η τρίτη απόπειρα κατεδάφισης ξεκινάει τώρα. Με εκτελεστικό βραχίονα τον Άδωνι Γεωργιάδη και το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προωθείται η πιο βάναυση αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στοχεύοντας στο 'σκληρό πυρήνα' της δημόσιας περίθαλψης που είναι η ισότιμη φροντίδα των πολιτών μέσα από το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Ισχυρίζεται, παραπειστικά ως συνήθως, ο υπουργός Υγείας πως θέλει να ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, αλλά τα δημόσια οικονομικά (που αντέχουν εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ) δεν το επιτρέπουν. Για αυτό 'δίνει ελευθέρας' στους γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικό έργο (εντός και εκτός δημόσιων δομών), ώστε να πάρουν από την τσέπη των ασθενών όσα δεν τους δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το νομοσχέδιο δεν καταλύει μόνο τη θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη του ΕΣΥ, το γιατρό δημόσιο λειτουργό που είναι αφοσιωμένος στη δωρεάν περίθαλψη των ασθενών του, αλλά υπονομεύει συνολικά την άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας. Ποιός ειδικευμένος γιατρός θα αφήσει τις πολλαπλές δραστηριότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για ν’ ασχοληθεί με την εκπαίδευση των ειδικευομένων; Ποιος νέος γιατρός μπορεί να επιβιώσει ως αυτοαπασχολούμενος όταν θα πρέπει να ανταγωνιστεί στην ιδιωτικά αγορά τους έμπειρους γιατρούς ΕΣΥ;

Βεβαίως δεν είναι κακά τα νέα για όλους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη και προωθούν νέα ελκυστικά προγράμματα υγείας, ενώ οι ιδιωτικές κλινικές επεκτείνουν τις υποδομές τους και αναμένουν νέα πελατεία, ώστε να αυξήσουν τα τιμολόγια για τους ασθενείς και τα κέρδη τους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι