Ερευνα παρατήρησης που θα παρουσιαστεί στο European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη, δείχνει σχέση μεταξύ φυματίωσης και καρκίνου, με ασθενείς που έχουν ή είχαν τη νόσο να είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με διάφορους καρκίνους όπως πνεύμονα, αίματος παχέος εντέρου και γυναικολογικούς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους Dr Jiwon Kim, National Health Insurance Service, Ilsan Hospital, Goyang και  Dr Jinnam Kim, Hanyang University College of Medicine.

Μεταξύ των επιπλοκών της φυματίωσης είναι ενδεχομένως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Στην παρούσα έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν τον συσχετισμό μεταξύ εμφάνισης καρκίνου και φυματίωσης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία μεταξύ 2010 - 2017.

Η ανάλυση περιέλαβε 72.542 ασθενείς με φυματίωση και 72.542 ανθρώπους στην ομάδα ελέγχου, Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν περίπου 5,5 χρόνια και η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 έτη.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό η εμφάνιση καρκίνου ήταν σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς με φυματίωση: 80% υψηλότερη για όλους τους καρκίνους συνδυαστικά, 3,6 φορές υψηλότερη για καρκίνο πνεύμονα, 2,4 φορές υψηλότερη για καρκίνο αίματος, 2,2 φορές υψηλότερη για γυναικολογικό καρκίνο, 57% υψηλότερη για καρκίνο στο παχύ έντερο, 56% υψηλότερη για καρκίνο θυροειδούς και 55% υψηλότερη για καρκίνο οισοφάγου και στομάχου.

Μετά από προσαρμογή, το κάπνισμα (40% αυξημένος κίνδυνος έναντι των μη καπνιστών), η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (15% αυξημένος κίνδυνος έναντι τακτικής κατανάλωσης), η χρόνια ηπατική νόσος (42% αυξημένος κίνδυνος) και η ΧΑΠ (8% αυξημένος κίνδυνος) επίσης εντοπίστηκαν ως ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο σε ανθρώπους με φυματίωση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η φυματίωση είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Η εξέταση για καρκίνο δικαιολογείται να γίνεται σε ασθενείς με φυματίωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών