Αυξημένες ιώσεις του αναπνευστικού, καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. Τα τεστ που γίνονται για γρίπη, αδενοϊούς και ρινοϊούς δίνουν όλο και περισσότερα θετικά αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα, σημειώνεται αύξηση επισκέψεων σε γιατρούς ασθενών με "γριπώδη συνδρομή", δηλαδή αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων πυρετός, καταβολή, πονοκέφαλος, μυαλγίες, σε συνδυασμό με τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια.
Με βάση το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, περίπου το 7% των επισκέψεων αφορούσαν τα παραπάνω συμπτώματα. Το ποσοστό μας γυρίζει στον περασμένο Ιανουάριο και είναι πολύ υψηλότερο (κοντά στο 12%) στις ηλικίες 5 - 14 ετών.
Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό
Αξίζει να σημειωθεί πως, στα μέσα Μαρτίου, η χώρα μας δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων (ECDC) θετικότητα 18,5% στα τεστ για γρίπη.
Στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας) και ότι παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αύξηση παρουσίασε και η θετικότητα στα τεστ γρίπης στα πιο σοβαρά περιστατικά.
Αδενοϊοί - ρινοϊοί
Αισθητή αύξηση καταγράφηκε στη θετικότητα των τεστ για αδενοϊό και ρινοϊό στο δίκτυο των 7 ιδιωτικών κλινικών που παρέχουν στοιχεία στον ΕΟΔΥ: Ιασώ Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Λευκός Σταυρός Αθηνών, Metropolitan General, Ερρίκος Ντυνάν, Ιασώ Θεσσαλίας και Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί, οι ιδιωτικές κλινικές είχαν πολύ περισσότερα θετικά τεστ για τις συγκεκριμένες λοιμώξεις από το τέλος Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου.
Θετικότητα τεστ για αδενοϊό και ρινοϊό/εντεροϊό σε ιδιωτικές κλινικές
Γρίπη
Η αύξηση της θετικότητας δεν φαίνεται να συνδέεται με αύξηση στα σοβαρά περιστατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 25 - 31 Μαρτίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα δύο σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Β (με νοσηλεία σε ΜΕΘ) και ένας θάνατος.
Από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 136 ασθενείς με γρίπη (131 τύπου Α και 5 τύπου Β). Πρόκειται για 69 άνδρες και 67 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 89 έτη και διάμεση ηλικία 64 έτη.
Το ίδιο διάστημα, έχουν καταγραφεί 67 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 38 άνδρες και 29 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 5 έως 97 ετών και διάμεση ηλικία τα 71 έτη.
Από τα 65 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από 2 ιός γρίπης τύπου Β.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα