Αύξηση της τάξης του 5% εκτιμάται ότι εμφάνισε η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) το 2023, προσεγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας "Στόχασις".

Συγκεκριμένα, το μέγεθος των ΜΗΣΥΦΑ σε αξία διαμορφώθηκε στα 950 εκατ. ευρώ περίπου το 2023 ενισχυμένα κατά 5% έναντι του 2022. Τα αναλγητικά φάρμακα και τα σκευάσματα για το κρυολόγημα και τον βήχα, σύμφωνα με την εκτίμηση της "Στόχασις" κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο της σχετικής αγοράς φτάνοντας σε μερίδιο το 56%, έναντι 52% που κατείχαν το 2022. 

Αναλυτικότερα τα μερίδια ανά κατηγορία σκευάσματος διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Τα αναλγητικά, από 29% μερίδιο του 2022, έπεσαν στο 28% το 2023.
  • Τα σκευάσματα για το κρυολόγημα και τον βήχα, διατηρήθηκαν και τις δύο χρονιές στο 28% της αγοράς.
  • Τα φάρμακα για την φροντίδα του δέρματος, παρέμειναν στο 11% το 2022 και το 2023.
  • Τα ΜΗΣΥΦΑ για το γαστρεντερικό σύτημα ενισχύθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023, φτάνοντας στο 9%, από 8% το 2022.
  • Τπ μερίδιο των λοιπών σκευασμάτων ενισχύθηκε στο 14% το 2023, από 13%.

Όσον αφορά στη διάρθρωση των πωλήσεων των φαρμακείων ανά κατηγορία προϊόντος το 2023:

  • Το 74% αφορούσε φάρμακα και το 26% παραφάρμακα. Ειδικότερα,τα φάρμακα μοιράζονται ως εξής 76% πρωτότυπα και 26% γενόσημα.
  • Επίσης, το 71% αφορά αποζημιούμενα και το 29% μη αποζημιούμενα. Στα μη αποζημιούμενα. το 68% αναφέρεται σε ΜΗΣΥΦΑ και το 32% στην Αρνητική λίστα.
  • Όσον αφορά τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, το 36% αφορά καλλυντικά και στοματική υγιεινή, το 32% συμπληρώματα διατροφής, το 6% βρεφικά είδη, το 4% ορθοπεδικά είδη και τα λοιπά (rapid test,υγιειπονομικό υλικό, εναλλακτικές θεραποείες, αντισηπτικά μάσκες).

Έλεγχοι

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι, με στόχο την πάταξη της όποιας αισχροκέρδειας, ετοιμάζονται έλεγχοι στα φαρμακεία στην κατηγορία των παραφαρμάκων. Αρκετές εταιρείες εκτός από τα καταναλωτικά τους είδη στα σούπερ μάρκετ, διαχειρίζονται και παραφάρμακα (με φαρμακευτική ένδειξη), ενώ στα φαρμακεία διακινούνται και αρκετά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.    

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, μας επισήμανε ότι - ανάλογα με το μέγεθος του φαρμακείου και την εμπορική τοποθεσία που αυτό έχει - οι κωδικοί παραφαρμάκων μέσα στο κατάστημα - φαρμακείο μπορεί να είναι από 200 και να ξεπερνούν ακόμη και τους 2.000 κωδικούς. 

Ασθενείς

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση Αυτοφροντίδας ατα 27 κράτη μέλη (περιλαμβάνονται ακόμη η Νορβηγία, η Ελβετία και η Αγγλία).

Η διαφορά τιμής μεταξύ της ιατρικής συμβουλής και της αυτοφροντίδας θα είναι για τους 'Ελληνες στα 13,28 ευρώ (τόσο θα έχει και η Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία και η Λιθουανία). Αυτά είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν, ενώ πρώτη στη λίστα των χωρών με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση είναι το Λουξεμβούργο, όπου θα μείνουν στην τσέπη του πολίτη της χώρας 41,44 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κάθε χρόνο σημειώνονται στην Ευρώπη 1,2 δισ. περιπτώσεις τις οποίες αυτοδιαχειρίζονται οι πολίτες. Συνολικά, τα μικρά περιστατικά στην Ευρώπη ανέρχονται σε 6,6 δισ. περιπτώσεις.

Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αναζητούν προϊόντα αυτοεξυπηρέτησης και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία ήσσονος σημασίας παθήσεων, εξοικονομώντας 36 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης. Παράλληλα, όπως υποστηρίζεται, χωρίς πρόσβαση στην αυτοφροντίδα, θα χρειαζόμασταν επιπλέον 120.000 γιατρούς ή επιπλέον 2,4 ώρες ανά γενικό γιατρό (general practitioner) την ημέρα, σε μια εποχή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις σχετικά με το εργατικό δυναμικό της υγείας και της περίθαλψης.

Το ποσοστό των επισκέψεων γιατρού που μπορεί να αντικατασταθεί από την αυτοφροντίδα βρίσκεται μεταξύ 10% και 25% στις διάφορες εξεταζόμενες χώρες. Το δυναμικό ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα και το τρέχον επίπεδο πρόσληψης αυτοφροντίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ελονοσία αναπτύσσει αντίσταση σε φάρμακο που σώζει τις ζωές παιδιών [μελέτη]
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]
Μελέτη αποκάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και διαβήτη