Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους ασθενής που χρειάστηκε να νοσηλευτεί λόγω σοβαρής λοίμωξης από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), υπέστη καρδιακό επεισόδιο σε μια διασταυρούμενη μελέτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο JAMA Internal Medicine, επηρεάστηκαν κυρίως ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

Ενώ οι κίνδυνοι της γρίπης ή της CoViD στην τρίτη ηλικία είναι γνωστοί, οι λοιμώξεις από RSV συχνά υποτιμώνται. Η Rebecca Woodruff από τα Κέντα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα αποδίδει αυτό στην έλλειψη διαγνωστικών μέσων στα νοσοκομεία.

Οι ηλικιωμένοι με σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού ελέγχονται τακτικά για ιούς γρίπης και SARS-CoV-2 κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Η ανίχνευση του RSV, από την άλλη πλευρά, δεν είναι συνηθισμένη, καθώς αυτή συνήθως δεν έχει θεραπευτικές συνέπειες.

Εκτός από τα υφιστάμενα δίκτυα επιτήρησης νοσηλείας για τη γρίπη (FluSurv-NET) και την CοViD (COVID-NET), το CDC έχει επίσης δημιουργήσει ένα RSV-NET τα τελευταία χρόνια. Σε 5 περιόδους RSV, η λοίμωξη από RSV ανιχνεύθηκε σε 6.248 νοσηλευόμενους ηλικιωμένους με μέση ηλικία 72,7 ετών.

Με εκτιμώμενο επιπολασμό 22,4 %, ένας στους 4 ασθενής υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Σε ποσοστό 15,8 %, επρόκειτο για οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Η Woodruff θεωρεί το γεγονός αυτό αξιοσημείωτο, διότι σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οξεία καρδιακή ανεπάρκεια είχε εμφανιστεί μόνο στο 5,5 % έως 9,0 % των νοσηλευόμενων ηλικιωμένων. Το ποσοστό των νοσηλειών που σχετίζονταν με την CoViD ήταν 4,0% έως 8,5%.

Η οξεία ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν η δεύτερη συχνότερη αιτία.

Η Woodruff τοποθετεί τον επιπολασμό στο 7,5%. Αυτό βρίσκεται στο εύρος της γρίπης (4,1 % έως 9,0 %) και της CoViD (5,1 % έως 7,8 %). Άλλα καρδιακά συμβάντα σε ασθενείς με RSV περιλάμβαναν υπερτασικές κρίσεις (1,3 %), κοιλιακή ταχυκαρδία (1,1 %) και καρδιογενές σοκ (0,6 %).

Οι ηλικιωμένοι με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου διέτρεχαν ιδιαίτερο κίνδυνο. Υπέστησαν το 33,0 % των καρδιακών συμβάντων κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από RSV στο νοσοκομείο σε σύγκριση με το 8,5 % των ασθενών χωρίς προηγούμενη ασθένεια.

H Woodruff προσδιόρισε έναν προσαρμοσμένο λόγο κινδύνου (ARR) 3,51 με διάστημα εμπιστοσύνης 95 % από 2,85 έως 4,32.

Οι ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις χρειάστηκε επίσης να νοσηλευτούν συχνότερα στην εντατική (25,8% έναντι 16,5%- ARR 1,54- 1,23-1,93) και πέθαναν συχνότερα στο νοσοκομείο (8,1% έναντι 4,0%- ARR: 1,77- 1,36-2,31).

Οι παθολογικοί μηχανισμοί δεν είναι ακριβώς γνωστοί. Σύμφωνα με την Woodruff, συζητείται μια αυξημένη φλεγμονώδης αντίδραση που προκαλείται από κυτταροκίνες, η αποσταθεροποίηση των στεφανιαίων πλακών και η υπερπηκτικότητα με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.

Το φυσιολογικό και μεταβολικό στρες που προκαλείται από την οξεία αναπνευστική νόσο θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, γράφει η Woodruff. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί η άμεση μυοκαρδιακή βλάβη.

Περαιτέρω μελέτες από το RSV-NET θα δείξουν αν τα πρώτα εμβόλια που εισήχθησαν πέρυσι προστατεύουν τους ασθενείς από επιπλοκές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές