Ολοένα και περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες θέλουν να θεσπίσουν με νόμο την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Τα στοιχεία του 2020 δείχνουν ότι συνολικά περίπου 5.330 Αμερικανοί έλαβαν ιατρική βοήθεια για την επιθυμία τους να πεθάνουν. Λίγο κάτω από 8.500 έλαβαν συνταγή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του "Journal of the American Geriatrics Society".
Πολλοί ασθενείς με ανίατα νοσήματα έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια παραμονής στο Όρεγκον ή σε άλλες πολιτείες όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη. Άλλοι ταξιδεύουν εκεί στα τελευταία στάδια της ασθένειάς τους - πολλοί χωρίς οικογένεια ή φίλους.
Οι επικριτές το καταδικάζουν αυτό ως "τουρισμό αυτοκτονίας". Σύμφωνα με την έκθεση του Όρεγκον, 28 πέθαναν μόνοι τους πέρυσι χωρίς να μπορεί κάποιος συγγενής να τους κρατήσει το χέρι στα τελευταία λεπτά, επειδή δεν το γνώριζαν.
Αρκετές Πολιτείες έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα του Όρεγκο. παρόμοιοι νόμοι βρίσκονται στα σκαριά σε 19 Πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Κεντάκι, το Μέριλαντ και η Αϊόβα. Στο Κάνσας, έχει προταθεί νομοσχέδιο που θα ποινικοποιούσε τον υποβοηθούμενο από γιατρό θάνατο.
Η Δυτική Βιρτζίνια καλεί τους ψηφοφόρους σε δημοψήφισμα να κατοχυρώσουν την ισχύουσα απαγόρευση στο σύνταγμα.
Η συζήτηση επί του θέματος επικεντρώνεται σε ιατρικά, ηθικά και θρησκευτικά ζητήματα. Ο Lachlan Forrow από το Κέντρο Βιοηθικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ζητά να δοθεί πρόσβαση σε ανίατους ασθενείς στην ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία.
Ταυτόχρονα, τα ομόσπονδα κρατίδια θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βελτιώσουν την ανακουφιστική ιατρική τους και να δημιουργήσουν έτσι μια εναλλακτική λύση.
Οι καθολικοί γιατροί συνήθως απορρίπτουν την ιατρική ευθανασία. Αντιβαίνει "τόσο στην πίστη του όσο και στο έργο ως γιατρός", λέει ο Tim Millea, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα δικαιώματα συνείδησης του καθολικού ιατρικού συλλόγου.
Η στάση των καθολικών επισκόπων είναι επίσης χωρίς αν και αλλά.
Η ζωή είναι ιερή, η ευθανασία είναι αντίθετη με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Με φόντο τα σχέδια της πολιτείας της Μινεσότα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Όρεγκον, ο τοπικός επίσκοπος Ρόμπερτ Μπάρον πήρε σαφή θέση. "Δεν ζούμε για τον εαυτό μας", δήλωσε ο Barron.
"Αν ζούμε, ζούμε για τον Κύριο, και αν πεθάνουμε, πεθαίνουμε για τον Κύριο- έτσι, είτε ζούμε είτε πεθαίνουμε, ανήκουμε στον Κύριο".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε
13th Clinical Research Conference
Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για την υγεία της γυναίκας μετά την αναπαραγωγική ηλικία