Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια πάθηση που, μέσα σε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα του ασθενούς, μπορεί να κάνει τον ύπνο αρκετά δύσκολο. Αν αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα, δεν είστε μόνοι. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να καταφέρετε να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Καθιερώστε μια ρουτίνα χαλάρωσης

Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε τις ώρες πριν τον ύπνο. Μπορεί να βρείτε χαλάρωση ακούγοντας απαλή μουσική ή διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο. Η αρωματοθεραπεία, οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός και ένα ζεστό μπάνιο είναι όλα καλές μέθοδοι χαλάρωσης — βρείτε έναν συνδυασμό για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας και να ετοιμάσετε το σώμα σας για ύπνο. Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν επίσης να βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, αν μάθετε στον εαυτό σας να αδειάζει το μυαλό του κατά βούληση.

Φάτε δείπνο νωρίς – και, αν είναι δυνατόν, κάντε μια βόλτα μετά

Προσπαθήστε να μην τρώτε μέσα σε τρεις-τέσσερις ώρες από την ώρα του ύπνου σας. Η διαδικασία της πέψης εμποδίζει τη διαδικασία που προετοιμάζει το σώμα μας για ύπνο. Οι ειδικοί επίσης συνιστούν να κάνετε μια βόλτα μετά το δείπνο, μιας και το περπάτημα προάγει την κινητικότητα του εντέρου. Το να τρώτε πολύ αργά το δείπνο σας μπορεί να έχει το επιπλέον μειονέκτημα ότι μπορεί να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα θέλοντας να πάτε στην τουαλέτα, προκαλώντας έξτρα διακοπές στον ύπνο σας.

Σκεφτείτε να κάνετε μια μελέτη ύπνου

Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι απίθανο για πολλούς ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα να πάσχουν και από αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αν παρατηρείτε συμπτώματα όπως το να ξυπνάτε το πρωί και να αισθάνεστε κουρασμένοι ή αν κάποιος σύντροφος έχει αναφέρει ότι ξυπνάτε συχνά μέσα στον ύπνο σας για να πάρετε ανάσα, ίσως αξίζει να μελετήσετε τον ύπνο σας.

Αποφύγετε τις οθόνες

Το μπλε φως από τηλέφωνα, υπολογιστές και οθόνες τηλεοράσεων έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τους κύκλους ύπνου μας και μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, ιδιαίτερα αν περάσουμε χρόνο στην οθόνη δύο ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό γίνεται με το να επιβραδύνει ή και να σταματά την απελευθέρωση μελατονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί την αίσθηση της υπνηλίας. Το τι βλέπετε, επίσης, προτού κοιμηθείτε είναι σημαντικό: Οι έντονες, φωτεινές, αλλά και βίαιες εικόνες μπορεί να ταράξουν τον ύπνο σας.

Βελτιστοποιήστε το περιβάλλον ύπνου σας

Δοκιμάστε να φορέσετε μάσκα ύπνου και ωτοασπίδες και κρατήστε το δωμάτιό σας κρύο, σκοτεινό και ήσυχο. Θα βοηθήσει αρκετά αν μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο κοντά στην ώρα του ύπνου. Το μπάνιο είναι μια προσθήκη στη ρουτίνα χαλάρωσής σας· όταν ανεβάζετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και στη συνέχεια τη ρίχνετε, αυτό σηματοδοτεί στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα να κοιμηθείτε.

Καθιερώστε πιο υγιεινές συνήθειες

Αν μπορείτε, εκτεθείτε στο φως νωρίς το πρωί. Αυτό βοηθά να ρυθμίσετε τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του ύπνου σας. Η άσκηση είναι απαραίτητη, αλλά ιδανικά όχι αμέσως πριν από τον ύπνο. Το ίδιο και η  διαχείριση των επιπέδων άγχους σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια