Ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός Glaxo Smith Kline (GSK) κατέθεσε μήνυση κατά των Pfizer και BioNTech στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA στα εμβόλια για τον Covid-19, μεταδίδει το Reuters.
Η GSK υποστηρίζει ότι τα εμβόλια Comirnaty της Pfizer και της BioNTech παραβιάζουν δικά της δικαιώματα ευρεσιτεχνίας βασισμένα σε καινοτομίες εμβολίων mRNA που η ίδια ανέπτυξε «περισσότερο από μια δεκαετία πριν» το ξέσπασμα της πανδημίας.
Εκπρόσωπος της Pfizer ανέφερε ότι η εταιρεία είναι βέβαιη για τα δικά της πρωτόκολλα και σκοπεύει να «αμυνθεί σθεναρά» έναντι των αξιώσεων της GSK. Εκπρόσωπος της BioNTech αρνήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία.
Εκπρόσωπος της GSK υποστήριξε ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της «παρέχουν τη βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια mRNA της Pfizer και της BioNTech για τον Covid-19» και ότι «είναι πρόθυμη να αδειοδοτήσει τις πατέντες με εμπορικά εύλογους όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών» στα εμβόλια.
Η μήνυση προστίθεται σε σειρά δικαστικών υποθέσεων στις ΗΠΑ που αφορούν την Pfizer, την BioNTech και τη Moderna αναφορικά με δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλιά τους, συμπεριλαμβανομένης υπόθεσης που κίνησε η Moderna κατά της Pfizer το 2022.
Η Pfizer κέρδισε 11,2 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του Comirnaty πέρυσι, ενώ η Moderna κέρδισε 6,7 δισ. δολάρια από το εμβόλιο Spikevax. Οι πωλήσεις και των δύο εμβολίων μειώθηκαν σημαντικά πέρυσι, σε σχέση με το 2022.
Η λονδρέζικη GSK ζήτησε απροσδιόριστο ποσό χρηματικής αποζημίωσης από την Pfizer και τη BioNTech, που περιλαμβάνει ένα συνεχές τέλος αδειοδότησης για τις πατέντες.
Η GSK ανέφερε στην καταγγελία ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της καλύπτουν τεχνολογία για τη μεταφορά mRNA σε ανθρώπινα κύτταρα που οι επιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν το 2008. Αγόρασε τα αντίστοιχα δικαιώματα όταν απέκτησε μέρος της επιχείρησης εμβολίων της Novartis το 2015, υποστήριξε.
Η GSK μήνυσε επίσης την Pfizer πέρυσι για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας λόγω τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο Abrysvo έναντι του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Πηγές:
euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024