Η προέλευση και όχι η ποσότητα της ζάχαρης φαίνεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παιδική παχυσαρκία.

Σύμφωνα με επιστήμονες από την Ολλανδία, η συνολική ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία είναι ασήμαντη για την αύξηση βάρους στην ηλικία των 10 ή 11 ετών.

Αντίθετα, είναι η πηγή ζάχαρης που συμβάλλει στην κακή υγεία. Τα παιδιά που καταναλώνουν κυρίως ζάχαρη από ζαχαρούχα σνακ, όπως κέικ, ζαχαρούχο γάλα και γάλα σοκολάτας, είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα.

Η ζάχαρη από τα φρούτα συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους.

Επιπλέον, όσα έπαιρναν το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης τους από υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως το γάλα και το βουτυρόγαλα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

"Τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη θεωρούνται υγιεινά, περιέχουν υψηλές ποσότητες εγγενών σακχάρων - ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στο φαγητό, αντί να προστίθεται. Θέλαμε να μάθουμε εάν η πηγή ζάχαρης επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης αυξημένου σωματικού βάρους ή παχυσαρκίας", λέει ο Junyang Zou, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen και στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen.

Η επιστημονική ομάδα συνέλεξε δεδομένα από τη GEKCO Drenthe, μια διαχρονική μελέτη που παρακολουθεί την υγεία και την πρόσληψη ζάχαρης των παιδιών που γεννήθηκαν στη βόρεια Ολλανδία μεταξύ Απριλίου 2006 και Απριλίου 2007.

Οι γονείς 891 παιδιών ηλικίας 3 ετών κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ημερήσιας συνολικής πρόσληψης ζάχαρης από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, κρέας, αυγά, βούτυρο, γάλα, καφές, τσάι, ποτά με ζάχαρη και έτοιμα σνακ με ζάχαρη.

Μετρήθηκε το ύψος και το βάρος των παιδιών από την ηλικία των 3 ετών έως τα 10 ή τα 11 έτη, ενώ 74 αποκλείστηκαν επειδή ήταν ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά έτρωγαν 112 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως, που αποτελούσαν το 32% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης (1.388 θερμίδες).

Οι κύριες πηγές ζάχαρης ήταν τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ποτά με ζάχαρη και τα σνακ με ζάχαρη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 102 παιδιά που είχαν κανονικό βάρος σε ηλικία 3 ετών έγιναν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 11 ετών.

Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης από προϊόντα σνακ είχε σχέση με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος στην ηλικία των 11 ετών.

Φρούτα

Το αντίθετο ίσχυε για τα φρούτα. Τα παιδιά των οποίων η πρόσληψη ζάχαρης προερχόταν κυρίως από φρούτα είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Τα παιδιά με υψηλή πρόσληψη ζάχαρης από γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως το γάλα και το βουτυρόγαλα, είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία στην ηλικία των 10 ή 11 ετών.

Οι ειδικοί δεν μελέτησαν γιατί η ζάχαρη από αυτά τα διαφορετικά προϊόντα επηρεάζει διαφορετικά το βάρος.

Πιθανή εξήγηση είναι πως τα φρούτα έχουν μία πιο αργή απελευθέρωση ζάχαρης σε σχέση με τα σνακ με ζάχαρη, κάτι που θα κρατούσε τα παιδιά χορτάτα για περισσότερη ώρα.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι διαφορετικά σάκχαρα επηρεάζουν το σώμα με διαφορετικούς τρόπους. Τα κέικ και τα είδη ζαχαροπλαστικής περιέχουν σακχαρόζη, ενώ τα φρούτα φρουκτόζη και τα γαλακτοκομικά λακτόζη.

Πηγές:
Study Finds

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η υγρή βιοψία διευκολύνει τον έλεγχο του μελανώματος
Καμπάνια της Amgen για την LDL χοληστερόλη
Η Novartis στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων κατά 5% ετησίως έως το 2029