Αντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις, αναφέρει νέα έρευνα.

Μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν συμπτώματα όπως μειωμένη μυϊκή μάζα, χαμηλή  σεξουαλική επιθυμία κόπωση ευερεθιστότητα και στυτική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας στο Annals of Internal Medicine, άντρες που έχουν επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από το φυσιολογικό εύρος (χαμηλότερα από 213 ng/dL) έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και όσοι έχουν εξαιρετικά χαμηλά (κάτω από 153 ng/dL) αντιμετωπίζουν 60% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.

Ο Bu B. Yeap, του University of Western Australia στο Πέρθ, δήλωσε ότι η τεστοστερόνη έχει διάφορους ρόλους στον οργανισμό-για παράδειγμα επηρεάζει τη μυϊκή και λιπώδη μάζα και την οστική πυκνότητα, επομένως είναι πιθανό οι χαμηλές συγκεντρώσεις να συμβάλλουν στην εμφάνιση πιο φτωχών αποτελεσμάτων στην υγεία. Είναι επίσης πιθανό οι χαμηλές συγκεντρώσεις να εντοπίζουν άντρες που ήδη έχουν κίνδυνο για φτωχότερη υγεία.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 11 έρευνες που αφορούσαν 24.000 συμμετέχοντες και αξιολόγησαν τον σχετικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους και θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μόνο άντρες με χαμηλές συγκεντρώσεις ολικής τεστοστερόνης είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Σημαντικό εύρημα ήταν ότι άντρες με συγκέντρωση τεστοστερόνης κάτω από 7.4 nmol/L (<213 ng/dL) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια, άσχετα από τη συγκέντρωση LH. Αντρες με συγκέντρωση τεστοστερόνης κάτω από 5.3 nmol/L (<153 mg/dL) είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Η έρευνα επίσης παρατήρησε ότι η ύπαρξη πολύ χαμηλών συγκεντρώσεων οιστραδιόλης επίσης αύξανε τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια στους άντρες.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Stress echo: Ασφαλής και έγκυρη διάγνωση καρδιολογικών παθήσεων
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο συμπτωμάτων long Covid [μελέτη]
Ο ΕΕΣ πραγματοποιεί έκτακτες δράσεις υποστήριξης πολιτών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών