Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής και επιπλοκών μετά από νόσηση με COVID-19.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι η διατήρηση υγιεινού τρόπου ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πώς ο συνδυασμός παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής, όπως άσκηση, υγιεινή διατροφή και αποφυγή καπνίσματος θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο συμπτωμάτων long Covid σε διάφορα όργανα.

Η μελέτη έλαβε υπόψη παράγοντες όπως ένταση λοίμωξης, εμβολιασμό και διαφορετικές ποικιλομορφίες  COVID-19.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την UK Biobank, που περιλαμβάνει πληροφορίες 500.000 ανθρώπων. Οι ερευνητές εστίασαν σε συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στην COVID-19, από τον Μάρτιο 2020, έως τον Μάρτιο 2022. Ανέλυσαν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως χρήση αλκοόλ, κάπνισμα, ΔΜΣ, σωματική δραστηριότητα και διατροφή ,για να αξιολογήσουν την επίδραση του αποτελέσματος από νόσηση COVID-19.

Αναλύθηκαν 68.896 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 66.6 χρόνια. Το 53,4% ήταν άντρες και το 82,1% λευκοί.

Η μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι με θετικό τρόπο ζωής είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολυσυστημικών συνεπειών, με 36% χαμηλότερο κίνδυνο έναντι όσων είχαν μη ευνοϊκές συνήθειες.

Αυτό ίσχυε για τις 2 φάσεις λοίμωξης. Επιπλέον, όσοι είχαν καλό τρόπο ζωής αντιμετώπιζαν και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου (-41%) και νοσηλείας (-22%).

Κάθε παράγοντας υγιεινού τρόπου ζωής, όπως άσκηση και διάρκεια ύπνου, συνέβαλε στον μειωμένο κίνδυνο.

Τα οφέλη ήταν σταθερά σε διάφορες ποικιλομορφίες COVID-19 και καταστάσεις εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης υγιεινού τρόπου ζωής για το μετριασμό της επίδρασης της long COVID.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβαθμίζει τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής
32ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας