Ερευνητές του University of California, στο Irvine, ανακάλυψαν ενδείξεις των μοριακών αιτιών της βλαβερής επίδρασης που η θερμική καταπόνηση προκαλεί στο έντερο, το ήπαρ και τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.
Αυτά τα όργανα έχουν πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας και σε πολλές κατευθύνσεις, που αφορά τα πάντα, από τον πεπτικό σωλήνα έως το νευρικό σύστημα.
Ειτε είναι ο εγκέφαλος που επηρεάζει την πείνα είτε το ήπαρ που επηρεάζει την ψυχική υγεία, η κατανόηση του άξονα ήπατος- εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς, δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Η Saurabh Chatterjee, του UC Irvine Program in Public Health, δήλωσε ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη συμβάλλει σε νοητική εξασθένηση και επηρεάζει την ικανότητα δημιουργίας νέων νευρώνων και επιδεινώνει νόσους που συνδέονται με την ηλικία.
Με ανάλυση RNA και βιοπληροφορική σε ποντικούς που εκτέθηκαν σε μεγάλη ζέστη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις γονιδίων που επηρεάζονταν από αυτήν στον εγκέφαλο και το ήπαρ.
Σημαντική αύξηση της παραγωγής ORM2, πρωτεΐνης που παράγει το ήπαρ, παρατηρήθηκε σε ποντικούς που εκτέθηκαν σε έντονη ζέστη.
Η ομάδα ελέγχου ποντικών χωρίς θερμική καταπόνηση δεν εμφάνισε αλλαγή, παρέχοντας ενδείξεις για οργανική δυσλειτουργία σε ποντικούς που την είχαν εμφανίσει.
Ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη έκκριση ORM2 είναι μηχανισμός αντιμετώπισης που ενδεχομένως οφείλεται σε φλεγμονή και ανισορροπία στα έντερα. Επιπλέον, η ORM2 ενδεχομένως επηρεάζει τον εγκέφαλο μέσω αιματοεγκεφαλικού φραγμού με διαρροή, τονίζοντας την πολύπλοκη επικοινωνία μεταξύ οργάνων.
Επιπλέον, η μελέτη δείχνει τη δυνατότητα χρήσης του ORM2 για στοχευμένες παρεμβάσεις βιοδεικτών για την πρόληψη ηπατικής νόσου στη θερμική καταπόνηση.
Η παρατήρηση εξελίσσει τις μοριακές πληροφορίες στην παθοφυσιολογία των έντονων συνθηκών ζέστης και θα χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικές έρευνες.
Τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προγνωστικών και θεραπευτικών δεικτών για παρεμβάσεις ακριβείας.
Πηγές:
Scientific Reports.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]