Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρης θνησιμότητας. Πρόσφατη έρευνα που ποσοτικοποίησε την επίδραση έδειξε ότι η σοβαρή παχυσαρκία τα πρώτα χρόνια ζωής θα μπορούσε να μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά το ήμισυ.

Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί με σοβαρή παχυσαρκία στην ηλικία των 4 ετών έχει προσδόκιμο ζωής 39 αν δεν χάσει βάρος. Όμως η απώλεια κιλών θα μπορούσε να προσθέσει δεκαετίες στη ζωή τους.

Για να υπολογιστεί η επίπτωση της παιδικής παχυσαρκίας στην καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη και το προσδόκιμο ζωής, οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλο πρώιμης έναρξης. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 50 ερευνών με 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Οι μελέτες έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, έναρξη της παχυσαρκίας, διάρκεια παχυσαρκίας, μη αναστρέψιμη συσσώρευση κινδύνου και σοβαρότητα της παχυσαρκίας.

Η σοβαρότητα της παχυσαρκίας υπολογίστηκε με βάση το σκορ BMI Z-που καθορίζει πόσο ο ΔΜΣ ενός ανθρώπου αποκλίνει από το φυσιολογικό για την ηλικία και το φύλο του.

Tο μοντέλο δείχνει ότι πρώιμη έναρξη και πιο σοβαρή παχυσαρκία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης σχετικών συννοσηροτήτων. Το μοντέλο πρώιμης έναρξης επίσης δείχνει ότι υψηλότερο σκορ BMI Z-score σε μικρή ηλικία οδηγεί σε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Tο μοντέλο επίσης υπολόγισε την επίδραση της απώλειας βάρους στο προσδόκιμο ζωής και στη μακροπρόθεσμη υγεία. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι έγκαιρη απώλεια βάρους ‘’επιστρέφει’’ περισσότερα χρόνια ζωής έναντι της καθυστερημένης.

Ο Dr. Wiedemann δήλωσε ότι η επίδραση της παιδικής παχυσαρκίας στο προσδόκιμο ζωής είναι βαθιά και ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να θωρείται απειλητική για τη ζωή νόσος.

Επίσης, πρόσθεσε, είναι ζωτικής σημασίας η αγωγή να μην αναβάλλεται μέχρι την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης ή άλλων προειδοποιητικών συμπτωμάτων αλλά να αρχίζει έγκαιρα. Η πρώιμη διάγνωση θα πρέπει και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής.

Ο Dr. Urs Wiedemann παρουσίασε την έρευνα στο European Congress on Obesity (ECO) στη Βενετία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβαθμίζει τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής
32ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας 
ΠΕΦ: Στήριξη των παλαιών οικονομικών φαρμάκων