Μελέτη ειδικών του Rutgers Health σε 31 εκατομμύρια νοσοκομειακά αρχεία δείχνει ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγωγή για την υπογονιμότητα είχαν διπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με όσες συνέλαβαν φυσιολογικά να νοσηλευτούν με καρδιακή νόσο τον χρόνο μετά τον τοκετό.

Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε τέτοια αγωγή ήταν πιθανό, 2,16 φορές περισσότερο από αυτές που συνέλαβαν φυσιολογικά να χρειαστούν νοσηλεία για επικίνδυνα υψηλή πίεση.

Ο Rei Yamada, δήλωσέ ότι τσεκάπ μετά τον τοκετό είναι αναγκαία για όλες τις ασθενείς αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα σημάνθηκα για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγωγή για υπογονιμότητα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν περίθαλψη που τώρα καλεί σε αρχικό τσεκάπ μετά τον τοκετό να γίνεται 3 εβδομάδες μετά από αυτόν.

Μεγάλο μέρος του αυξημένου κινδύνου προερχόταν τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα σε ασθενείς που εμφάνισαν επικίνδυνα υψηλή υπέρταση.

Αναλύθηκαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων Nationwide Readmissions Database και χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 31 εκατομμυρίων ασθενών που πήραν εξιτήριο μετά τον τοκετό από το 2010 έως το 2018, περιλαμβανομένων 287.813 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αγωγή για υπογονιμότητα.

550 στις 100.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αγωγή για την υπογονιμότητα και 355 στις 100.000 που συνέλαβαν με φυσιολογικό τρόπο νοσηλεύτηκαν με καρδιαγγειακή νόσο τον χρόνο μετά τον τοκετό.

Η αιτία αυξημένου κινδύνου καρδιοπάθειας που συνδέθηκε, στη μελέτη, με αγωγές κατά της υπογονιμότητας παραμένει ασαφής. Θα μπορούσε να προέρχεται από τις αγωγές για την υπογονιμότητα καθαυτές, τα υποκείμενα ιατρικά θέματα που τις κατέστησαν υπογόνιμες ή κάποια άλλη αιτία.

 

Πηγές:
rutgers.edu

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα