Ας υποθέσουμε πως το κράτος μοιράζει στους πολίτες κουπόνι 10 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν τυρί φέτα και το χρησιμοποιούν όλοι οι δικαιούχοι. Ένα συνοικιακό κατάστημα πουλάει σε 300 πελάτες του φέτα που ο ίδιος έχει αγοράσει από τον προμηθευτή έναντι 7 ευρώ το κιλό και παίρνει ως πληρωμή 300 κουπόνια των 10 ευρώ.

Έρχεται στη συνέχεια το κράτος και λέει στον ιδιοκτήτη "δεν περίμενα να χρησιμοποιηθούν τα κουπόνια από όλους τους πολίτες. Δεν έχω να σου δώσω 10 ευρώ, αλλά θα πάρεις 5 ευρώ ανά κουπόνι". Έτσι, αντί για 3.000 ευρώ ο καταστηματάρχης εισπράττει 1.500 ευρώ, ενώ έχει πληρώσει 2.100 για την αγορά του προϊόντος που πούλησε.

Με το παραπάνω παράδειγμα, η βιοπαθολόγος, καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας - Ανοσολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μαρία Χατζηδημητρίου (φωτογραφία), προσπαθεί να κάνει κατανοητό στον κάθε πολίτη το πρόβλημα του clawback, για το οποίο οι εργαστηριακοί γιατροί, κυρίως της περιφέρειας, κρατούν κλειστά τα εργαστήριά τους από τις 8 Μαϊου.

"Ξέρουμε ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται, αλλά τον θέλουμε μαζί μας. Θέλουμε να καταλάβει το πρόβλημα και να μας υποστηρίξει", λέει στο iatronet.gr η κ. Χατζηδημητρίου. Κάνει λόγο για κοινωνική πολιτική που ασκεί το κράτος στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών, μιλά για συσσωρευμένα χρέη που απειλούν εργαστήρια με κλείσιμο και δεν επιτρέπουν συναδέλφους της να συνταξιοδοτηθούν, ενώ ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού των εργαστηριακών εξετάσεων, προκειμένου να μειωθεί το clawback, το οποίο έχει φτάσει σήμερα στο 55%.

Δώδεκα χρόνια clawback

"Εδώ και 12 χρόνια, από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, ισχύει ένα παράλογο καθεστώς σύμφωνα με το οποίο αν ο προϋπολογισμός των εξετάσεων για τους πολίτες είναι για παράδειγμα 1 εκατομμύριο ευρώ και εκτελεστούν εξετάσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ, την υπέρβαση την πληρώνουν οι ιδιώτες εργαστηριακοί", λέει η κ. Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας: "το κράτος λέει στον συνταξιούχο ‘εσύ έχεις πληρώσει τους φόρους σου, τις κρατήσεις σου, και δικαιούσαι δωρεάν υγεία, μέρος της οποίας, όμως πληρώνει ο ιδιώτης’. Ασκεί δηλαδή κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας".

Οι εργαστηριακοί γιατροί, κατά την ίδια, καλούνται να αποπληρώνουν το χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ που δημιουργήθηκε από την υποχρέωση αναδρομικής επιστροφής των καταβληθέντων της περιόδου 2012 - 2017, ενώ μετά το 2017 εισπράττουν "πετσοκομμένη" την αμοιβή για υπηρεσίες που παρέχουν, με αναλώσιμα υλικά που έχουν αγοράσει. "Μέχρι πρότινος η κράτηση που μας έκαναν ήταν περίπου στο 30%. Φέτος πήγε στο 52% με 55% και λέγεται πως τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί περαιτέρω. Αντί να μειώνεται αυξάνεται, ενώ υποτίθεται πως η χώρα έχει βγει από την κρίση και οι μνημονιακοί νόμοι έχουν καταργηθεί", παρατηρεί.

Στο μεταξύ, από το 2016 είδαν τις ασφαλιστικές τιμές των εξετάσεων να μειώνονται σε σχέση με αυτές του μακρινού ΦΕΚ του 1991, ενώ προστέθηκαν άλλες περίπου 80 δωρεάν εξετάσεις, χωρίς να αυξηθεί ο προϋπολογισμός. "Για αυτό αυξάνεται το clawback. Ας αυξήσουν τουλάχιστον τον προϋπολογισμό για να μειωθεί. Αυτό ζητάμε", επισημαίνει.

Χρέη και αδυναμία συνταξιοδότησης

Το χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω υποχρέωσης επιστροφής καταβληθέντων προηγούμενων ετών, υποχρεώνει τους εργαστηριακούς γιατρούς (βιοπαθολόγους και ακτινολόγους) να λειτουργούν σαν να έχουν δανειοδοτηθεί από τον Οργανισμό και να αποπληρώνουν το χρέος τους σε δόσεις, σημειώνει η καθηγήτρια.

Το γεγονός, όπως αναφέρει, θέτει ζητήματα βιωσιμότητας σε αρκετά εργαστήρια, ενώ γιατροί αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν. "Για να πληρώνω το χρέος μου πρέπει να έχω ανοικτό το ιατρείο. Έχω συναδέλφους 70 ετών που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν και δεν μπορούν", τονίζει και συμπληρώνει: "Ναυλώσαμε λεωφορείο σαν Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, πήγαμε την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούμε έξω από το υπουργείο Υγείας, ήρθαν κι αυτοί μαζί μας γιατί είναι σε απόγνωση. Τα χρέη τους θα μετακυλιστούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους".

Γιατί αφορά κυρίως την περιφέρεια

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την κ. Χατζηδημητρίου, η συμμετοχή των εργαστηριακών γιατρών στην απεργία κυμαίνεται σε ποσοστά της τάξης του 60% ως 65%, που αντιστοιχεί σε περίπου 100 εργαστήρια. Στην περιφέρεια το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 100%. "Το πρόβλημα αφορά κυρίως την περιφέρεια που δεν έχει μεγάλα διαγνωστικά, ενταγμένα σε ομίλους, όπου τη σύμβαση την κάνει ο όμιλος και όχι ο γιατρός", εξηγεί η βιοπαθολόγος.

Οι ασφαλισμένοι στην περιφέρεια, όπως λέει, υποχρεώνονται να καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία για να εξυπηρετηθούν, καθώς τα ιδιωτικά εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά. "Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και την ταλαιπωρία, αλλά δεν έχουμε άλλο μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό ώστε να μειωθεί τουλάχιστον το clawback", σημειώνει.

Σχολιάζοντας, τέλος, την προειδοποίηση του ΕΟΠΥΥ για διακοπή συμβάσεων σε όσους δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, αναφέρει σκωπτικά πως "αν μου καταγγείλει τη σύμβαση, θα μου απομειώσει το χρέος, αφού η δουλειά μου το αυξάνει…".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος