Το κάπνισμα εξακολουθεί να προκαλεί πολλά θύματα σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμησή του κια εφαρμόζονται στρατηγικές.

Αφορούν κυρίως νομικές ρυθμίσεις, που αποσκοπούν στη "σταδιακή εξάλειψη" της πρόσβασης τουλάχιστον στον καπνό και τα προϊόντα καπνού μακροπρόθεσμα.

"Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών για τη δημόσια υγεία και τις προόδους στη θεραπεία διακοπής του καπνίσματος, το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία προλήψιμων ασθενειών, αναπηρίας και θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα από τον HIV, τις υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών, το αλκοόλ, τα τροχαία ατυχήματα και τους τραυματισμούς που σχετίζονται με χρήση όπλων", έγραψαν η Katharine Silbaugh (Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης) και οι συν-συγγραφείς της στο "New England Journal of Medicine".

Οι ΗΠΑ τα πάνε ήδη αρκετά καλά διεθνώς όσον αφορά τα ποσοστά καπνιστών (καπνιστές μεταξύ των ενηλίκων, καθημερινή κατανάλωση) με 11% (αν και περίπου το ένα πέμπτο εξακολουθεί να καπνίζει περισσότερο ή λιγότερο τακτικά). Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 15,9% ως ποσοστό των καπνιστών στον πληθυσμό -  στη Σουηδία, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 8,7%,

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα προκαλεί περίπου οκτώ εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως.

Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας αναφέρεται σε μια πρωτοβουλία στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει επιτύχει - από νομικής άποψης τουλάχιστον προς το παρόν: "Ένα διάταγμα που ψηφίστηκε στο δήμο Brookline της Μασαχουσέτης απαγορεύει την πώληση καπνού ή προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη σε άτομα που γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2000 ή αργότερα.

Ως αποτέλεσμα, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, κανείς δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να αγοράσει προϊόντα καπνού".

Φυσικά, υπήρξαν διαμαρτυρίες και νομικές ενέργειες από τους αντιπάλους, ιδίως από την καπνοβιομηχανία. Αλλά οι υπέρμαχοι του καπνίσματος υπέστησαν μια πικρή ήττα. Οι συγγραφείς αναφέρουν: "Το Ανώτατο Δικαστικό Δικαστήριο της Μασαχουσέτης επικύρωσε το διάταγμα TFG με ομόφωνη απόφαση τον Μάρτιο του 2024". Τρεις άλλες πόλεις της Μασαχουσέτης (Melrose, Stoneham και Wakefield) ακολούθησαν αμέσως με παρόμοια διατάγματα.

Υπάρχουν πρόσθετα παραδείγματα διεθνώς, μεταξύ άλλων και σε πολιτειακό επίπεδο: στη Νέα Ζηλανδία, ένας νόμος για την TFG ψηφίστηκε το 2022, αλλά καταργήθηκε και πάλι μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. "Τον Απρίλιο του 2024, ένας νόμος TFG στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε ισχυρή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση", ανέφεραν η Katharine Silbaugh και οι συν-συγγραφείς σχετικής μελέτης στο πιο έγκυρο ιατρικό περιοδικό στον κόσμο.

Η Νορβηγία, η Αυστραλία και χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία εξετάζουν ήδη παρόμοια βήματα.

Τα νομικά μέτρα για την εξασφάλιση μιας "γενιάς χωρίς καπνό" στο μέλλον διαφέρουν: ο νόμος που αποσύρθηκε στη Νέα Ζηλανδία και οι σχεδιαζόμενοι κανονισμοί αφορούσαν ή πρόκειται να αφορούν μόνο τα προϊόντα καπνού (τσιγάρα και ατμοποιητές καπνού).

Στη Μασαχουσέτη, ωστόσο, τα άλλα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρόκειται επίσης να καταργηθούν σταδιακά για την επόμενη γενιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα